Medic italian: „Badantele care nu se vaccinează anti-COVID ar trebui concediate”

Marco Tam, medic generalist din Sondrio și sindicalist, a declarat recent că îngrijitoarele care nu doresc să facă vaccinul Covid ar trebui concediate, deoarece prezintă un pericol pentru persoanele vârstnice pe care le îngrijesc. „În special îngrijitoarele tinere nu vor să se vaccineze. O situație intolerabilă, scandaloasă, o problemă care trebuie abordată cât mai curând posibil”, a spus medicul italian conform publicației La Provincia di Sondrio.

Marco Tam este un renumit medic generalist, aflat la pensie, dar care în această perioadă substituie colegii mai tineri aflați în vacanță. El atrage atenția asupra importanței imunizării „badantelor” din Italia și aduce în discuție situația bătrânilor care, deși vaccinați, trebuie să facă testul Covid ori de câte ori au simptome pentru că în preajma lor este permanent o persoană nevaccinată.

«Vârstnicii, din păcate, sunt persoane fragile și deseori au simptome asemănătoare cu cele provocate de virusul Sars-Cov-2, de aceea, chiar dacă sunt vaccinați, sunt nevoiți să facă testul Covid la fiecare semn de boală pentru a exclude că febra sau celelalte simptome provin de la virusul respectiv. Când îngrijitoarea este întrebată dacă este vaccinată, răspunsul este „nu”. Un „nu” ferm, hotărât, mai ales când vine vorba de îngrijitoare din Europa de Est, din Ucraina, Rusia și Moldova. Ele absolut nu vor să știe de vaccin, mai ales îngrijitoarele mai tinere și mai puțin experimentate, care au sosit recent în Italia. O situație intolerabilă, scandaloasă, o problemă care trebuie abordată cât mai curând posibil», este de părere medicul italian.

„Îngrijitoarele care nu doresc să primească vaccinul Covid trebuie concediate” – a mai adăugat Marco Tam. „Nu putem continua astfel, cu vârstnici obligați să facă teste peste teste de fiecare dată când au un pic de febră.”

Problema constă în faptul că nu există nicio obligație de vaccinare pentru această categorie de lucrătoare, „deoarece acestea nu se încadrează în domeniul personalului sanitar – a explicat Marina Pensa, de la sindicatul Filcams Cgil din Sondrio – chiar dacă, fiind în contact strâns cu persoanele în vârstă și fragile, îngrijitoarele ar trebui vaccinate în mod implicit. Și o pot face benevol, pentru că se pot înregistra oricând pe portalul regional de programări.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un subiect fierbinte, aflat în discuție la minister, atât de intens încât subsecretarul pentru sănătate, Andrea Costa, a susținut deja necesitatea introducerii obligației de vaccinare pentru lucrătorii casnici, așa cum se întâmplă deja în Franța. Dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens.