Medic italian stabilit în țara noastră: „Românii sunt oameni veseli, ospitalieri și cinstiți”

Dacă în ultimele zeci de ani tot mai mulți români au luat calea străinătății oprindu-se în Italia, a venit rândul italienilor să migreze în țara noastră, scrie publicația Castello Incantato, care prezintă un interviu cu medicul Cosimo Caltabellotta, un sicilian în vârstă de 33 de ani stabilit la Târgu Mureș.

Cosimo Caltabellotta a studiat în România, la Universitatea Apollonia, după care a fondat „Studia Caltabellota S.r.l. & Prestige Tutors Univers S.r.l.”, o agenție care oferă asistență studenților italieni ce doresc să urmeze studii universitare în țara noastră. „În România educația este concretă și pragmatică, ea are ca scop formarea profesioniștilor care sunt imediat gata să intre în lumea muncii”, a precizat Caltabellota.

Trăiește în România de mai mult de 8 ani și spune că a venit în țara noastră pentru a studia stomatologia, după care a decis să rămână: „Există mai multe motive care m-au determinat să rămân, sunt aceleași motive care atrag foarte mulți italieni. România este o țară în plină dezvoltare, sub diferite profiluri: economic, cultural, turistic, antreprenorial. Aici există oportunități excelente de muncă, cu siguranță superioare Italiei. Cei care sunt dispuși își pot dovedi aici adevărata valoare, atât în ​​muncă, cât și în studiu”, este de părere medicul italian.

Despre costul vieții în România, Caltabellotta spune că este același ca în sudul Italiei, dar țara noastră se poate lăuda cu un nivel de trai mai ridicat și cu servicii mult mai bune: „De exemplu, viteza internetului este printre cele mai performante din Europa, apoi deplasarea se poate face și fără să ai o mașină personală, deoarece taxiurile sunt mult mai ieftine decât în ​​Italia. Și transportul public funcționează bine în România”.

Despre oamenii locurilor italianul are numai vorbe de bine, el spune că românii sunt „un popor magnific” și îi tratează pe italieni „ca pe frații lor”. „Sunt sociabili, foarte diferiți de stereotipul după care sunt catalogați unii dintre compatrioții lor ajunși în Italia.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În România Cosimo se simte în siguranță, și pe stradă, și acasă, „aici poliția nu se joacă, cine greșește, plătește”, spune el. De acasă, din Italia, îi este dor de familie, prieteni și de mâncarea tradițională. „În ultimul timp situația în ce privește ultimul aspect enumerat s-a îmbunătățit, sunt tot mai multe afaceri care vând produse gastronomice italiene. Bucătăria italiană, mă refer la cea autentică, este aproape la fel de răspândită ca cea românească, care este însă diferită de a noastră, dar nu mai puțin gustoasă.”

Construcțiile sunt în plină expansiune în țara noastră, precum și agricultura, domenii în care italienii ar putea investi și deschide afaceri, este de părere medicul italian.

În ce privește pandemia de Covid-19, în România „Totul este bine organizat, se dă mare atenție, dar nu e panică din această cauză. În Italia mi se spune că există o angoasă constantă, care nu ajută la nimic”, a adăugat Cosimo Caltabellotta.

@rotalianul