Medic român din Italia: „Vârsta medie a decesului este 48 de ani la emigranții români și 79 la italieni”

Dr. Gheorghe Cerin este medic primar în cardiologie, doctor în științe medicale, membru al Societății Europene de Cardiologie și autorul a sute de lucrări în cardiologie, ecocardiografie și chirurgie cardiacă.

De asemenea, a primit numeroase premii și medalii pentru activitatea sa medicală, printre care și cel de Cavaler al Ordinului Sanitar, acordat de președintele Klaus Iohannis.

În prezent, dr. Cerin își desfășoară activitatea atât în Italia, la Clinica San Gaudenzio din Novara, cât și în țara noastră, potrivit ziarului Gândul care a realizat un amplu interviu cu medicul român în cadrul rubricii „CU GÂNDUL LA ROMÂNIA”.

„Menirea medicului este aceea de a fi dedicat celor aflați în suferință”, a declarat conaționalul nostru care activează în această profesie de mai bine de 40 de ani, dintre care 30 au fost dedicați chirurgiei cardiace.

Dr. Gheorghe Cerin. Foto: spitalulmonza.ro

În perioada 2007-2008, el a decis să facă o analiză a cauzelor care duc la decesul românilor din Italia, având ca punct de plecare un număr de 519 decese din acei ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A fost un proiect mic, dar care i-a dat posibilitatea să-și facă o ideea despre aceste posibile cauze și să lucreze astfel pentru a preveni ulterioare decese în comunitatea românească.

Anul acesta, însă, a reușit să facă o analiză mult mai amplă în acest sens, cu sprijinul Ambasadei României la Roma și a altor colaboratori importanți, iar rezultatele sunt cel puțin foarte interesante.

„Anul acesta, cu sprijinul foarte susținut primit din partea domnului ambasador George Bologan, am reușit într-un final să obținem de la ISTAT Italia datele statistice a 15.984 de români decedați în Italia, în perioada 2004-2018. Pe cauze de deces (European Short List), pe categorii de vârstă și sexe. Apoi am comparat aceste decese cu cele ale 8.834.727 persoane decedate în aceeași perioadă în Italia. Iar mai apoi, cu sprijinul domnului prof. Dan Gaiță din Timișoara și a doamnei prof. Cucu de la INS România – cărora le mulțumesc încă o dată și pe această cale -, am primit aceleași date și pentru 3.863.241 de români, decedați în România, în aceeași perioadă. Nu este deloc ușor însă să compari între ele aceste trei grupe: sunt prea diferite între ele”, a declarat dr. Cerin.

„Dacă ne uităm la vârsta medie a celor care au decedat în acești 15 ani, este de 48 de ani la emigranții români din Italia, de 71 de ani la românii decedați acasă și de 79 de ani la decedații din Italia. Primul grup analizat de noi în perioada 2007-2008 de 519 decedați, avea o vârstă medie de deces de 40,18±17,43, față de cei 48 de ani, media de vârstă a emigranților români pe 15 ani. Nu eram foarte departe de adevăr”, a mai adăugat medicul român.

Gheorghe Cerin precizează, însă, că emigranții români din Italia sunt mult mai tineri, ca medie de vârstă, în comparație atât cu italienii, cât și cu românii din țară.

„Aș remarca faptul că vârsta medie a emigranților români din Italia (1,2 milioane de rezidenți oficiali) este una tânără, de circa 31-32 de ani, față de vârstă medie a românilor din România, care este de circa 40 de ani și față de 45 de ani, vârsta medie a locuitorilor italieni”, a spus el.

Statisticile din 2007 analizate de dr. Cerin arătau că aproape 25% din românii decedați în Italia mureau din cauza bolilor cardiovasculare și/sau accidente vasculare cerebrale, iar vârsta medie de deces a acestora era de numai 44 de ani.

Tot în 2007, el a observat că 60% dintre conaționalii noștri emigrați în Italia, care-și pierdeau viața în această țară, erau victimele accidentelor de circulație, feroviare și/sau de muncă, dar și ale celor în circumstanțe agresive. În cazul acestora, vârsta medie era și mai mică, de numai 35 de ani.

Datele recente arată că numărul acestui tip de decese s-a redus la circa 26% în ultimii ani, însă vârsta medie a românilor din Italia care suferă o moarte accidentală rămâne la 35 de ani.

„Prevalența lor în grupul decedaților italieni și al românilor de acasă este de circa 4%, iar vârsta medie de deces a italienilor este de aproape 70 de ani. În statistica ISTAT se constată însă o scădere progresivă a prevalenței în cei 15 ani: de la 43% în 2004-2009 lent descrescător la 15% în 2013-2018. Nu scade vârsta medie însă. Cred că românii din Italia trebuie să știe asta!”, a mai precizat dr. Gheorghe Cerin.

Vă invităm să citiți interviul integral realizat de ziarul Gândul pe site-ul publicației.

Distribuie acest articol