Medicii italieni, eroi pentru o fetiță din România. Au decis să lupte pentru a-i salva viața

Medicii italieni de la „Ospedale del Cuore” din Massa Carrara (Toscana) au anunțat externarea în bune condiții a unei micuțe românce, în vârstă de numai un anișor, care s-a născut cu o malformație cardiacă gravă și care a fost operată după ce a ajuns în Italia cu ajutorul Asociației Blondie din România. După ce mai multe centre medicale din străinătate au refuzat cazul, medicii de la Massa au decis să lupte pentru a-i salva viața, relatează La Voce Apuana.

Imediat după naștere, în iunie 2020, micuța P. a fost lăsată în spital de părinți. În același timp, dr. Luca Alina Costina, medic cardiolog pediatru, a diagnosticat-o cu o malformație cardiacă severă. Cu inimioara bolnavă, micuța a rezistat în primele 9 luni de viață, în Secția de Îngrijiri Paliative a Spitalului „Sfânta Maria” din Iași.

Colaborarea cu „Ospedale del Cuore” din Massa a fost una providențială, cazul grav al fetiței, după ce a fost respins de toate centrele medicale unde s-a apelat, a fost acceptat de o echipă a Fundației italiene Monasterio, coordonată de dr. Vitali Pak, chirurg cardiac pediatric la Ospedale del Cuore „Gaetano Pasquinucci” din Massa.

Încredințată doamnei M., transportul fetiței în Italia a fost organizat de dr. Luca Alina Costina și doamna Alexandra Grancea. Din păcate, zborul costa prea scump, dar o strângere de fonduri a fost organizată prompt de Asociația Blondie România, care a reușit să adune în doar 72 de ore cei 24 000 de euro necesari. Generozitatea medicilor, operatorilor, voluntarilor și donatorilor a făcut posibilă călătoria micuței P. în Italia, la începutul lunii iunie a acestui an.

La aterizare, pe aeroportul din Pisa, o echipă de medici și asistente de la Terapie Intensivă era pregătită să primească fetița din România, cu o ambulanță poziționată la scara avionului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După câteva zile, a fost efectuată o intervenție paliativă pentru malformația inimii, ce i-a oferit practic o nouă viață micuței paciente, care acum este bine și se va întoarce acasă, împreună cu mama ei adoptivă.

„Micuța P. va trebui să se întoarcă la Massa Carrara pentru operația de corectare definitivă și o așteptăm cu brațele deschise”, au declarat italienii de la Fundația Monasterio. „Ceea ce ne umple inimile de bucurie este că aici, la noi, a învățat să zâmbească.”

Avionul marilor speranțe

Zborul spre casă va fi organizat tot de Asociația Blondie, cu sprijinul companiei TAROM. Visul fondatoarei Adelina Toncean rămâne cumpărarea unui avion pentru Asociația Blondie pentru a transporta în străinătate toți copiii pentru care încă nu există posibilități de tratament în România.

Înființată în anul 2019, Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual.

Totul a pornit de la Cristi, alintat Blondie, un băiețel blond și singur în spitalul din Constanța, pentru care nu s-a mai putut face nimic. A murit la vârsta de 13 ani.

Donații pentru susținerea Asociației Blondie din România se pot face în conturile:

  • RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – LEI;
  • RO34 INGB 0000 9999 0909 6765 – EURO. Deschise la ING Bank – sucursala Obregia. Banca: INGB CENTRALA; SWIFT: INGBROBU; BIC: INGB.