Menajere și badante în Italia, ministrul Muncii: De astăzi se pot depune cereri pentru bonusul de 1.000 de euro

„De astăzi, pe site-ul INPS, se pot depune cererile pentru obținerea indemnizației pentru lucrătorii domestici introdusă cu decretul „Rilancio”. Prin această măsură asigurăm o susținere concretă pentru o categorie de lucrători pusă în dificultate foarte tare din cauza stării de urgență provocată de COVID-19.”

Acesta este anunțul făcut pe Twitter în această dimineață de Nunzia Catalfo, ministrul Muncii din Italia, referitor la ajutorul social mult așteptat de menajerele, badantele și bonele care au suferit dificultăți economice în ultimele două luni. Conform ziarului italian Corriere della Sera, este vorba despre 1000 de euro în total (500 de euro pentru luna aprilie și 500 de euro pentru luna mai) bani care vor fi primiți însă doar de cine lucrează cu contract în regulă cel puțin 10 ore pe săptămână (chiar și din mai multe contracte) și nu locuiește la locul de muncă.

De asemenea, lucrătorii domestici care îndeplinesc condiția de mai sus, dar au obținut alt tip de ajutor social introdus prin decretele recente (Cura Italia și Rilancio) sau primesc „Reddito di Cittadinanza” sau „Reddito di Emergenza”, nu vor primi acest ajutor. Primele estimări arată că angajații care vor putea beneficia de acest bonus sunt cel puțin 220.000 la număr.

Cerințele pentru primirea acestui ajutor

Această indemnizație este destinată lucrătorilor domestici care corespund următoarelor cerințe:

  • la data de 23 februarie 2020 aveau unul sau mai multe contracte de muncă active în sectorul domestic, înregistrat la INPS, pentru un minim de 10 ore de lucru pe săptămână (acumulate, dacă sunt mai multe contracte);
  • lucrătorul nu beneficiază de alt tip de ajutor social;
  • lucrătorul nu locuiește cu angajatorul.

Totodată, sunt excluși lucrătorii care primesc pensie, cu excepția celei de invaliditate, precum și cei care au alt tip de contract de muncă pe timp nedeterminat, mai precizează sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cum se depune cererea

Cererea poate fi depusă atât prin intermediul birourilor CAF/Patronato din zona de rezidență, precum și pe site-ul INPS, care trebuie accesat folosind codul PIN primit la înregistrare. Odată accesată platforma instituției, se poate completa un formular cu datele personale și codul IBAN al contului bancar deținut de lucrător unde urmează să primească banii, dacă cererea sa va fi aprobată. Există posibilitatea de asemenea ca lucrătorul să opteze pentru primirea ajutorului prin intermediul oficiului poștal, iar dacă lucrătorul nu este rezident pe teritoriul Italiei, acesta poate comunica adresa de domiciliu din această țară.

După depunerea cererii, lucrătorul va primi un număr de identificare. Pentru a verifica în ce stadiu se află cererea depusă, poate fi consultată secțiunea „stato di lavorazione della domanda” de pe site-ul INPS.