Mesaje rasiste pe zidurile unui oraș din Italia: „Pe rug cu românii, cu gay-i, negri și romii”

Scrieri rasiste și homofobe au apărut în ultimele zile pe zidurile din Viareggio (Toscana), un oraș din nordul Italiei. Mesajele vizează în special și în mod direct românii, persoanele de culoare, cele de etnie romă și homosexualii, informează Repubblica.

„Pe rug cu românii, cu gay-i, negri și romii” se poate citi pe pereții din apropierea gării din Viareggio. Un mesaj face referință la ministrul de interne italian, Matteo Salvini: „W Salvini” („Traiască Salvini”). Sunt în curs de desfășurare investigații pentru a se găsi autorii gestului.

În ziua în care Viareggio comemora masacrul din 29 iunie 2009, în care și-au pierdut viața 32 de persoane, scrieri homofobe și rasiste au apărut pe zidurile orașului în zona Scalo, la câteva sute de metri de locul în care un tren de cisterne a deraiat acum nouă ani și a luat foc.

Scrierile, însoțite de svastica nazistă, au apărut în cursul nopții de 28 spre 29 iunie. La fața locului s-au prezentat agenții Digos din Lucca. Investigațiile sunt efectuate împreună cu ofițeri de la secția de poliție din Viareggio, pentru a ajunge la autorii mesajelor de pe zidurile orașului.

Mesaje rasiste pe pereții zidurilor din orașul italian Viareggio. „Pe rug cu românii, gay-i, negri și romii”

Cetățenii din Viareggio și-au exprimat dezamăgirea și dezaprobarea pentru acest episod fascist și rasist.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Administrația municipală din Viareggio condusă de primarul Giorgio Del Ghingaro a intervenit asupra incidentului: „Condamnăm orice tip de instigare la rasism. (…) Viareggio nu este așa cum este descris în aceste scrieri, Viareggio este primitor și dispus să integreze persoanele care doresc acest lucru. Aceste mesaje rasiste și homofobe sunt doar fructul unei stupidități și al unei ignoranțe care nu ne intimidează și pe care o vom condamna sub orice formă și în toate sediile.”