Ambasadorul României în Italia: „Vă invit să vă înscrieți pentru votul prin corespondență, vă ia doar două minute”

Joi, 22 octombrie 2020, este ultima zi când românii din străinătate se pot înscrie pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 5-6 decembrie. Numărul cazurilor de coronavirus este în continuă creștere în toată Europa, iar autoritățile române sunt îngrijorate că în aceste condiții va fi dificil de organizat secții de votare suficiente în raport cu numărul românilor cu drept de vot care trăiesc pe teritoriul statelor respective.

„Pandemia de coronavirus evoluează într-un mod surprinzător de rapid în toată Europa – a transmis ambasadorul României în Italia, George Bologan, într-un mesaj video pe pagina Facebook a instituției diplomatice – motiv pentru care nu suntem siguri în acest moment de modul în care vom putea să organizăm secțiile de vot.”

Românii din afara țării se pot înscrie pentru votul prin corespondență până joi, 22 octombrie inclusiv:

„Vă invit să faceți această alegere, este foarte simplu, vă ia doar două minute. Vă puteți înscrie folosind și telefonul mobil având un document românesc și un alt document care să ateste rezidența d-voastră în Republica Italiană, Republica Malta sau San Marino. Vă invit să optați pentru această modalitate, astfel încât să vă puteți exercita dreptul de cetățeni ai României, un drept pe care vi-l conferă Constituția țării”, a mai spus ambasadorul George Bologan.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Înscrierea pentru votul prin corespondență se poate face pe site-ul votstrainatate.ro

Un număr de aproape 32.000 de români din străinătate s-au înscris până în prezent pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Cele mai multe cereri au fost în Marea Britanie, Germania, urmate de Spania și Italia.

Până miercuri, 21 octombrie, la ora 08.00, au fost depuse 31.910.de cereri pentru votul prin corespondenţă, potrivit site-ului AEP.

Cele mai multe cereri au fost depuse de românii din Marea Britanie (peste 7.000) şi Germania (peste 4.700), iar peste 2.500 de solicitări au venit din Spania, Italia și Franţa. Elveţia, Belgia, Olanda, Austria și Statele Unite au înregistrat peste 1.000 de înscrieri.