Mesajul transmis de Papa Francisc la slujba de Florii: „Dragi tineri, făceți-vă auziți!”

Papa Francisc a marcat, duminică, la Vatican, începutul Săptămânii Sfinte. El a ţinut o lungă şi solemnă slujbă în faţa a câteva zeci de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru. În cuvântarea sa, Papa i-a îndemnat pe tineri să depună în continuare eforturi pentru a se face auziți și să nu permită generaţiilor mai în vârstă să îi reducă la tăcere sau să le anestezieze idealismul.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe tineri să nu se lase manipulaţi:

„Tentaţia de a-i reduce la tăcere pe tineri a existat dintotdeauna. Există multe moduri în care tinerii pot fi reduşi la tăcere, în care pot fi făcuţi invizibili. Multe moduri de a-i anestezia, de a-i face să rămână tăcuţi, să nu pună întrebări, să nu se îndoiască. Există multe moduri în care pot fi sedaţi, împiedicaţi să se implice”.

„Dragi tineri, aveţi în voi darul de a striga, de a vă face auziți. De voi depinde să nu rămâneţi tăcuţi. Chiar dacă ceilalţi tac, dacă noi, cei mai în vârstă şi liderii, unii corupţi, tăcem, dacă toată lumea tace şi îşi pierde entuziasmul, vă întreb: „Veţi striga?”, a întrebat Papa, iar tinerii din mulțime au răspuns „Da!”.

Totodată, el a mai precizat că a existat întotdeauna o tentație de a reduce tinerii la tăcere. „Sunt multe metode prin care îi putem reduce pe tineri la tăcere și să îi facem să se simtă invizibili. Sunt multe metode prin care să îi anesteziem, să îi ținem tăcuți, să nu îi întrebăm nimic. Sunt multe metode prin care îi putem seda, prin care îi putem împiedica să se implice, prin care le putem nărui visele, făcându-le să pară jenante și deluzorii”, a mai spus el.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Papa a continuat subliniind un pasaj din Biblie, în care lui Iisus i s-a cerut să își disciplineze discipolii. În replică, Isus a răspuns: „Dacă ei ar tăcea, chiar pietrele ar striga în locul lor.”

Distribuie acest articol