Român la muncă în străinătate, mesaj de pe șantierul unde lucrează: „Când schimb bani străini… de aici sunt!”

Un bărbat român care lucrează ca zidar în Anglia a publicat recent pe pagina de Facebook un mesaj plin de semnificație pentru toți cei care muncesc din greu în străinătate: „Când schimb bani străini….de aici sunt!”, a scris românul nostru alături de un video și două fotografii de la locul de muncă, imagini în care îl putem vedea în salopetă și plin de praf, cu semne vădite de oboseală pe chip.

Vasile Bolohan are 47 de ani, este de loc din Suceava și în prezent locuiește la Leeds, al treilea oraș ca mărime din Anglia, după Londra și Birmingham. La fel ca milioane de alți români a plecat peste hotare pentru un loc de muncă mai bine plătit, care să-i asigure lui și fiului său în vârstă de 12 ani un trai decent.

Lucrează în construcții și plătește ratele unui apartament cumpărat în Suceava, dar pentru că știe foarte bine ce înseamnă o viață grea și plină de lipsuri, Vasile împarte din ce are și celor nevoiași. După ce el însuși a avut o copilărie deosebit de dificilă, cu banii câștigați în ultimii ani pe șantierele din Anglia, Vasile Bolohan a făcut mai multe acțiuni de caritate pentru copiii săraci din România.

A cumpărat o proteză de picior pentru un băiat, a ajutat o mamă cu cinci copii să-și construiască o casă, a strâns 4.000 de lire pe Facebook și a repatriat trupul unei tinere românce care a murit în UK, a strâns fonduri, alimente și haine pentru diverse cauze.

S-a atașat în mod special de copiii din centrele de plasament din Șcheia, Mihoveni și Gura Humorului, pe care i-a dus în excursii în România, le-a oferit cadouri de Crăciun și de Paști și i-a încurajat pe suceveni să-i viziteze în weekend-uri ca să le ducă prăjituri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Eu nu am uitat de unde am plecat”, a mărturisit Vasile pentru Libertatea. „Eu nu uit că am dormit în boxe și în uscătoare. Și acum, dacă am posibilitatea de a da, dau. Faptul că acum pot ajuta alți oameni e dovada că am ieșit din gârlă. Chiar dacă situația mea financiară nu e așa de strălucită, am unde dormi, am ce mânca, am un servici, am un copil frumos.”

În prezent lucrează la Bridlington, o localitate pe malul mării, e frumos ne-a spus Vasile, dar la mare distanță de locul unde domiciliază. „3-4 ore pe drum și 10 ore praf și muncă…”, ne-a mărturisit Vasile. La fel ca el, alte câteva milioane de conaționali care strâng ban cu ban și trimit acasă, în România.

În primele opt luni ale anului 2022, din ianuarie și până în august inclusiv, românii din diaspora au trimis acasă 4 miliarde de euro. Datele BNR arată că, doar din Marea Britanie, au ajuns în țară 900 de milioane de euro. Acești bani susțin familiile din țară, ajută consumul și implicit creșterea economică din România.

Din Germania s-au trimis 796 de milioane de euro, din Italia circa 617 milioane de euro, iar din Spania 310 milioane de euro.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România a declarat conform Digi24: „Aceste remiteri de bani ajută economia pentru că finanțează contul curent care este într-un deficit substanțial, undeva la 10% din PIB, mai mult acești bani susțin familiile din România celor care lucrează în străinătate și ajută desigur consumul din țară și implicit creșterea economică din România. Economiștii români spun că banii trimiși în țară ajută și la stabilitatea leului, pentru că susțin cererea prin schimbul valutar din euro în lei.”

Visul lui Vasile Bolohan e să-și achite datoriile din UK și să se întoarcă într-o zi în România; mai are de plătit aproximativ 9.000 de lire pentru apartamentul pe care și l-a cumpărat în Suceava în 2019.

În România, ar vrea să muncească în construcții (a primit deja o ofertă de job în Suceava pentru un salariu de 1.500 de euro) și să înființeze o asociație împreună cu un prieten, ca să ajute copiii din centrele de plasament.

Distribuie acest articol