Meseria de șofer în pericol! Roboții conduc mai bine decât oamenii, nu beau alcool și nu obosesc

„Prima meserie care va dispărea integral va fi cea de şofer, ceea ce este un lucru bun, întrucât maşinile complet automatizate produc mai puţine accidente”, a declarat, luni, 10 septembrie, Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

Ghidul Meseriilor Viitorului

„Prima meserie care va dispărea integral este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor. Şi este bine să fie aşa, pentru că este deja dovedit faptul că maşinile conduc mai bine decât oamenii. Maşinile nu beau alcool, maşinile nu sunt obosite, maşinile pot funcţiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de maşinile autonome este mult mai mică decât în cazul celor conduse de oameni”, a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului.

Ea a arătat că sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospătar sau de operator call-center.

Aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării, altele noi vor apărea, iar roboţii ne vor înlocui în unele activităţi, susţine organizaţia neguvernamentală INACO, citând un studiu recent făcut de Dell Technologies.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ocupația de fermier va deveni o amintire

În agricultură, au fost introduse tractoarele/combinele autonome, fără şofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de maşini agricole pe câmp.

Asemenea tractoare sunt deja folosite în România la muncile agricole în Banat, Bucovina sau în Insula mare a Brăilei. În plus, fermele mari investesc mult în construcţia de roboţi care culeg fructele: căpşune, cireşe, portocale etc.

„În viitorul apropiat, înlocuirea de către roboţi a oamenilor în acţiunile care cer repetitivitate, efort fizic, risc, precizie deosebită va fi aproape totală. Fermierii, aşa cum îi ştim acum, vor deveni amintire peste câţiva ani. Dronele în agricultură pot supraveghea, dar şi erbicida, stropi cu îngrăşăminte etc. suprafeţe uriaşe de teren. Ce va face fermierul? Va coordona maşinile şi va da comenzi de pe un calculator dronei pentru lucrări agricole diverse, care se bazează pe datele strânse tot de drona care a analizat aerian terenul, pentru a calcula cât îngrăşământ sau erbicide îi trebuie fiecărui metru pătrat de teren. Roboţii pot supraveghea permanent şi diferitele efective de animale din zootehnie, autoalimentarea cu energie facându-se cu panouri solare”, se spune în ghid.

„Industria auto foloseşte în prezent aproape jumătate din roboţii industriali activi din SUA şi o treime în lume, fiind de departe cea mai puternic robotizată industrie. Un român în industria auto produce trei maşini pe an, faţă de 16 cât produce un spaniol datorită robotizării’”, se mai spune în lucrare.

Numărul de roboţi industriali funcţionali în lume a ajuns anul acesta la 2,323 milioane şi se estimează că va fi de 3,053 milioane în 2020

În topul ţărilor cu cei mai mulţi roboţi industriali funcţionali la fiecare 10.000 angajaţi primul loc este ocupat de Coreea de Sud (631), urmată de Singapore (488), Germania (309), Japonia (303), Suedia (223), Danemarca (211), SUA (189), Italia (185), Belgia (184) şi Taiwan (177).

În acest top, România se afla pe locul 37 din 44 de ţări analizate, cu doar 15 roboţi la 10.000 angajaţi, de două ori mai puţin decât Polonia, de patru ori mai puţin decât în Ungaria şi de opt ori mai puţin decât media UE (118 roboţi la 10.000 angajaţi).

Distribuie acest articol