Meteo Italia: 300 de focuri aprinse în Alto Adige împotriva înghețului viței-de vie

Trei sute de felinare anti-îngheț au luminat marți, 7 mai, văile plantate cu viță-de-vie ți livezile din regiunea Trentino Alto Adige. Viticultorii, pentru a proteja via de temperaturile deosebit de scăzute pentru această perioadă au aprins focuri pe fiecare rând de vie.

Din anul 1987 temperaturile nu au mai fost atât de scăzute în cursul lunii mai, spun meteorologii italieni. La Solda, în provincia Bolzano, în dimineața zilei de 7 mai se înregistrau – 9 grade, la Selva di Val Gardena -7 și în Dobbiaco -6. Vipiteno și Brunico, în schimb, au fost cele mai reci dintre orașe, cu temperaturi de -3 grade.

Pentru a evita deteriorarea podgoriilor, dar și a livezilor de mere și plantațiilor de caise, agricultorii au aprins mii de focuri în tot nordul Italiei, pentru a nu lăsa să scadă temperatura sub zero în apropierea plantelor. În unele zone din Alto Adige a fost activată așa numita irigare anti-îngheț, care creează un strat de gheață subțire pe copaci pentru a preveni deteriorarea înfloririi pomilor.

„Noaptea trecută au fost înregistrate -2 grade”, a spus Andreas Huber, viticultor. „Am pus trei sute de felinare pe un hectar de teren pentru a ridica temperatura cu 3 grade ca să nu scadă sub zero.” Video aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între 3 și 7 mai, temperaturile din Europa au fost mult mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă a anului, cu risc ridicat de înghețuri severe în multe zone din estul, centrul și vestul Europei, dar și în peninsula Balcanică.

Masa de aer polar a intrat joia trecută în zona Europei, în partea de nord, dinspre zona arctică a Rusiei, până în peninsula Scandinavă, cuprinzând inclusiv zone din Danemarca, Marea Nordului și insulele britanice.

Până miercuri, 8 mai, regiuni extinse din Europa centrală și de est vor fi expuse riscului de îngheț. Vremea va reveni la normal de joi încolo, când masa de aer polar se va dispersa, iar temperaturile vor crește din nou.