Italia, afectată de un puternic val de căldură. Recomandările specialiștilor

Italia va avea de înfruntat în aceste zile perioada cea mai caldă a anului avertizează experţii meteorologi. Temperaturile ar putea creşte până la 43 de grade în Sardinia datorită valului african de căldură abătut asupra peninsulei. Vineri va fi cod roșu de caniculă în 11 orașe, iar sâmbătă în 14. Duminică, în nordul țării, este posibil să cadă averse de ploaie însoțite de grindină.

Conform Il Meteo.it  astăzi s-au înregistrat temperaturi de 37°C la Bologna, 34 la Torino, Milano, Trento, 39 la Firenze, 37 la Perugia, Roma, Campobasso. Maxime de 34 grade la Napoli și Palermo, dar în zonele interne ale Siciliei temperaturile s-au ridicat până la 40 de grade C.

De joi până duminică Italia va fi sub dominația anticiclonului african care va face ca temperaturile să crească cu maxime de până la 43 de grade în vestul Sardiniei, în zonele Decimomannu și Medio Campidano.

În orașe, căldura și umiditatea mare din aer vor face ca temperatura resimțită să fie mai mare decât cea din termometre (39-40° C la Bologna și Florența), iar noaptea coloana de mercur nu va scădea sub 25 de grade.

Ministerul Sănătății a emis astăzi un avertisment de cod roșu de caniculă pentru 11 orașe mâine și 14 orașe sâmbătă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Recomandările medicilor pentru perioada de caniculă

Medicii recomandă oamenilor ca în zilele caniculare să evite expunerea prelungită la soare între orele 10:00 şi 17:00, să bea un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, să mănânce fructe şi legume, să evite consumul de alcoolul, cafea şi sucuri răcoritoare carbogazoase.

În zilele canciulare trebuie să fie evitate plimbările prin soare, între orele 10:00 şi 17:00, dar şi efortul fizic, iar în spaţii închise, aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Persoanele care ies din casă la orele amiezii trebuie să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării de soare. Totodată, se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea pe faţă, braţe şi picioare a unei creme cu factor de protecţie ridicat.

- Continuarea după publicitate -

Pentru a limita efectele caniculei în locuinţe ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele și/sau draperiile vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20