Microbuz plin cu îngrijitoare din România, accident grav în Austria. O româncă a murit și alte șase au fost rănite

O femeie de naționalitate română și în vârstă de 63 de ani a decedat, iar alte șase conaționale, cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani, au suferit răni ușoare în urma unui grav accident de circulație.

Tragedia s-a produs în dimineața zilei de marți, 23 august 2022, în cartierul Rossegg din Stainz, localitate din vestul landului austriac Stiria, pe drumul L641 pe care un șofer, de aceeași naționalitate și în vârstă de 51 de ani, conducea un microbuz ce transporta româncele.

Era ora 04:00, relatează ziarul austriac Kleine Zeitung, când microbuzul marca Opel, cu numărul de înmatriculare TM-72-TAV, cobora pe un drum șerpuit, îmbibat de apă de la ploaia ce nu contenea să cadă. La un moment dat, din motive în curs de investigare, vehiculul a derapat în zona Unterzirknitz, s-a izbit de un terasament și s-a răsturnat.

Șase dintre cele șapte pasagere din microbuz, care lucrau îngrijitoare la fix (24 din 24 ore) au suferit leziuni, iar cea mai vârstnică dintre ele a murit. Șoferul a scăpat nevătămat, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung.

Imagine de la locul accidentului. Foto: captură video ORF2.

Operațiune de salvare a implicat pompierii (FF Pirkhof și FF St. Stefan ob Stainz), poliția și serviciile de salvare de la Crucea Verde (două autovehicule de urgență și un „First Responder”), precum și Crucea Roșie (trei vehicule de urgență). De gardă au fost și doi paramedici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În astfel de momente nu poți decât să mergi înainte și să faci câte un pas, pe rând, pentru a-i ajuta pe oameni”, mărturisea câteva ore mai târziu directorul de operațiuni al pompierilor, Richard Köberl, în timp ce descria momentul în care a sosit la locul accidentului și unde primii respondenți ai Crucii Verzi erau deja la datorie.

„Două persoane au fost blocate, iar mâna unei femei a fost blocată între mașină și marginea carosabilului”, descrie Köberl evenimentele dramatice „pentru care nu te poți pregăti emoțional”.

Microbuzul românesc implicat în accident. Foto: captură video ORF2.

O altă femeie care a rămas prinsă în capcană a murit, din păcate, la locul accidentului. Ea a suferit răni mortale la cap. Restul pasagerelor și șoferul au reușit să iasă singuri din microbuz.

Cu toate acestea, cele două femei prinse în capcană au putut fi scoase de sub vehiculul răsturnat decât după ce pompierii din Pirkhof și St. Stefan ob Stainz au repus vehiculul din nou pe roți, folosind „saci pneumatici de ridicare”.

Pasagerele rănite au fost transportate la spitalele din Deutschlandsberg, Wagna, UKH și LKH Graz. Consulatul României a fost informat și inițiază comunicarea cu rudele victimelor.

Parchetul din Graz a dispus ridicarea vehiculului implicat în accident și efectuarea necropsiei cadavrului. Inspecția de poliție Stainz efectuează în prezent investigații suplimentare cu privire la reconstituirea accidentului, pentru a afla dacă șoferul microbuzului a adaptat sau nu viteza la condițiile de drum.