Microbuzele și autocarele „fantomă” care transportă ilegal români în Italia, în atenția autorităților italiene

Italienii le numesc „autocare fantomă” și se referă la microbuzele și autocarele care fac transport ilegal de persoane din România în Italia și retur. Duminică, 27 iulie, reprezentanții regiunii Lazio au hotărât că toți pasagerii care vor avea ca destinație autogara Tiburtina din Roma vor fi testați pentru coronavirus, însă nu au luat în calcul că foarte mulți transportatori care nu îndeplinesc condițiile legale de transport opresc în afara autogării, pentru a evita controalele sau pentru a nu plăti taxele aferente.

Mulți români folosesc serviciile acestor transportatori care în ultimii ani, după intrarea României în Uniunea Europeană, dar și în anii precedenți, au profitat de migrarea masivă a românilor pentru a pune pe picioare afaceri pe care le-au administrat de multe ori în mod ilegal.

La transportul de pachete nu se eliberează factură, iar la cel de persoane puțini călători primesc un bilet la urcarea în autocar sau microbuz, oamenii călătoresc fără nicio asigurare punându-și viața și bunurile în mâinile acestor afaceriști fără scrupule.

Autoritățile din Roma tocmai asupra acestor transportatori își îndreaptă atenția în aceste zile, după ce consilierul regional pe probleme de sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato, a anunțat duminică, 26 iulie, că toți pasagerii care sosesc la Tiburtina vor fi supuși unui test rapid pentru coronavirus.

Situația pare scăpată de sub control, iar îngrijorarea că sute de oameni pot ajunge din România în Cetatea Eternă ilegal și fără să fie testați, fac ca forțele de ordine să își îndrepte atenția spre acești transportatori care au profitat până acum de indulgența autorităților italiene, scrie publicația Il Messaggero.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un angajat al magazinului românesc din Via Tiburtina a povestit ce se întâmplă în jurul gării cu același nume și în apropierea stației de autobuz „Tibus.”

„În teorie acești transportatori încarcă și descarcă pachete și valize, dar de cele mai multe ori coboară din microbuze și persoane care ajung astfel la Roma, din România, dar nu intră în autogara Tiburtina, ci se opresc prin împrejurimi”.

Nu este vorba de unul sau două astfel de microbuze, ci de mult mai multe, chiar și autocare la bordul cărora pasageri români care preferă acest mijloc de transport în locul celui aerian, mult mai rapid și mai confortabil, călătoresc zile și nopți întregi punându-și viața și siguranța lor în mâinile unor șacali care au un singur scop: să evite taxele și impozitele către stat, pentru a-și umfla portofelele proprii.