Mii de români blocați în străinătate după suspendarea zborurilor Blue Air. Decizia luată de autoritățile române

Ca urmare a suspendării zborurilor companiei aeriene din România, Blue Air, anunțată în cursul zilei de marți, 6 septembrie 2022, autoritățile din țara noastră au luat o serie de decizii pentru a ajuta cetățenii români aflați în străinătate să se întoarcă acasă. De asemenea, companiile aeriene Wizz Air și Ryan Air au decis să ofere o reducere de preț pasagerilor abandonați de Blue Air, la biletele de avion.

Potrivit celor declarate de premierul Nicolae Ciucă în această dimineață de miercuri, 7 septembrie 2022, 2.098 de români au apelat la serviciile consulare și au cerut să fie aduși în România din țările în care au rămas blocați după anularea zborurilor operate de Blue Air.

Ciucă a rugat totodată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) să analizeze situația pentru a proteja interesele pasagerilor.

În plus, a mai precizat premierul, ministerele de linie au luat măsurile adecvate pentru a-i ajuta pe românii rămași blocați în străinătate să revină acasă.

„Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație”, a spus Ciucă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În acest sens, rog ANPC să urmărească și să monitorizeze îndeaproape întregul proces iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situație pe toată perioada în care va fi activă HG pe care o să o adoptăm în ședința de azi (miercuri – n.r.)”, a mai adăugat el.

Între timp, românilor aflați în afara granițelor li s-a pus la dispoziție un număr de telefon la care pot apela pentru a solicita sprijin din partea autorităților române, se arată într-o postare publicată pe Facebook de Guvernul României.

Numărul de telefon este +40 751 084 537 și este activ încă din cursul serii de marți, 6 septembrie.

Guvernul României a alocat, în acest sens, un buget de 5 milioane de lei pentru compania aeriană Tarom, care a fost însărcinată să transporte pasagerii abandonați de Blue Air.

„Pe noi ne-a preocupat, după această hotărâre a Blue Air de a bloca toate zborurile până luni, (…) în primul rând, să găsim soluţii. S-au comunicat hotărârile luate în şedinţa din această seară. Va fi o hotărâre a CNSU, pe care o vom adopta în această seară, iar mâine în şedinţa de Guvern vom aproba o hotărâre prin care vom aloca 5 milioane de lei către Ministerul Transporturilor, către TAROM, ca oamenii aflaţi în această situaţie să poată fi transportaţi cu ajutorul TAROM înapoi acasă. Vom găsi soluţii (…) Mâine la ora 10.00 vom da această hotărâre”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

TAROM a anunțat că „va depune toate eforturile” pentru a-i ajuta pe românii din străinătate, care aveau bilete rezervate pentru zborurile companiei Blue Air, să se întoarcă în țară.

„Deși se află într-o perioadă cu un program de zbor foarte aglomerat și un factor de încărcare care utilizează la maximum capacitatea de transport a aeronavelor, TAROM va depune toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români afectați, care se află momentan blocați pe diverse aeroporturi din străinătate”, au declarat reprezentanții TAROM.

Grindeanu a făcut referire și la ajutorul oferit de stat companiei Blue Air în 2020, în valoare de 300 de milioane de lei, care ar trebui recuperat: „Statul trebuie să îl recupereze și vă mulțumesc că ați dat sarcină către anumite structuri guvernamentale și către ANPC, dar eu cred că e cazul și către ANAF și către celelalte instituții care se ocupă de recuperarea acestor datorii”, a completat ministrul.

Pasagerii afectați de anularea zborurilor Blue Air au posibilitatea, de asemenea, să rezerve călătorii la preț redus cu compania Wizz Air, folosind codul rezervării „Blue Air”. Astfel, aceștia vor putea cumpăra biletele la prețuri începând de la 49,99 euro.

Rezervările pot fi efectuate prin intermediul unei pagini speciale create pe site-ul WizzAir care poate fi accesată la următoarea adresă: https://wizzair.com/ro-ro#/rescue.

Ryan Air a anunțat, de asemenea, că pasagerii carea aveau zboruri rezervate cu Blue Air și au fost anulate, pot face rezervări la zborurile Ryan Air cu tarife care pornesc tot de la 49,99 euro, dar numai până la miezul nopții de 9 septembrie 2022.

Decizia conducerii Blue Air de a suspenda toate zborurile vine după ce conturile companiei au fost blocate de stat pentru că nu a plătit o amendă în valoarea de zeci de milioane de lei către statul român pentru zeci de mii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.

„Compania Blue Air Aviation înregistrează o obligaţie fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu, în valoare de peste 28,7 milioane lei”, a transmis Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă emis marți.

„În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022. Având în vedere neplata obligaţiei fiscale, chiar şi după comunicări repetate, apeluri şi somaţii transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administraţia Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislaţia în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală”, au mai declarat reprezentanții ministerului Mediului.