Milano – teroristul de la Târgul de Crăciun din Berlin ucis de poliția italiană într-un schimb de focuri.

Mergea singur prin Milano, la ora 3.00 din această dimineață de 23 decembrie, 2016, când a fost oprit de o patrulă de poliție, compusă din doi agenți ce i-au cerut să prezinte actele într-un simplu control de rutină, fără să-și imagineze că au în față unul dintre cei mai căutați criminali ai momentului.

Este vorba despre Anis Amri, cetățeanul tunisian de 24 de ani care luni, 20 decembrie, 2016, a ucis 12 oameni și a rănit peste 50 de persoane, intrând cu un TIR în mulțimea din Târgul de Crăciun de la Berlin, Germania.

Anis Amri

Acesta a fost oprit de doi agenți de poliție pe străzile din Sesto San Giovanni, provincia Milano, într-un control de rutină în care i s-au cerut documentele, însă din rucsacul său criminalul a scos un pistol de calibrul 22 și a împușcat în umăr unul dintre cei doi polițiști, după care s-a ascuns în spatele unei mașini parcate în apropiere și a început să strige ”polițiști bastarzi!”.

În acel moment, celălalt polițist a scos arma și a tras două focuri spre tunisian împușcându-l în piept. Infractorul a murit la 10 minute după schimbul de focuri dar identitatea sa a fost descoperită mai târziu doar, când poliția a reușit să-l identifice prin intermediul amprentelor digitale.

Fabrizia di Lorenzo

Ulterior, în urma testului balistic, s-a descoperit și că arma care o folosise criminalul în acest schimb de focuri cu polițiștii italieni este aceeași care acesta a folosit-o pentru a ucide șoferul de cetățenie poloneză de la care a furat TIR-ul cu care a comis crimele de la Târgul de Crăciun din Berlin, printre care se afla și o femeie de cetățenie italiană, Fabrizia di Lorenzo, de numai 31 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Anis Amri mai avea asupra sa și un bilet de tren care indica faptul că acesta ar fi sosit în Italia pornind din Franța, trecând prin Torino și ajungând la gara centrală din Milano în jurul orei 1.00 din această noapte. Nu avea nici un document asupra sa iar în rucsacul său avea doar un cuțit de mici dimensiuni și câteva sute de euro, nimic altceva. ”Era ca o fantomă, nu lăsa nici o urmă”, au declarat anchetatorii care susțin că Amri avea intenția să se îndrepte spre Sudul Italiei. Rămâne de văzut, însă, cum a reușit teroristul să călătorească de la Berlin până în Franța fără să fie prins.

Cu toate acestea, nu este pentru prima oară când Anis Amri calcă pe teritoriul Italiei. Acesta a intrat în Europa încă de când era minor, făcându-și intrarea chiar prin Italia, mai exact prin Lampedusa, ca mai apoi să se transfere la Belpasso, provincia Catania. Ulterior, în urma unor incendii, violențe și diverse daune create, a ajuns să petreacă circa patru ani în închisorile italiene unde, se pare, a devenit un radical și a început să intre în atenția autorităților italiene ca un potențial terorist din cauza comportamentului său față de colegii de pușcărie de religie creștină.

Acum însă, a fost oprit datorită lui Cristian Movio și Luca Scatà, cei doi agenți de poliție care l-au oprit în această noapte și care au riscat să fie incluși și ei printre victimele acestui terorist. Cristian Morio, agentul rănit în schimbul de focuri cu criminalul, a fost dus de urgență la spital, cu cod galben, unde a fost operat.

Amândoi agenții au primit mulțumiri de la Domenico Minniti, ministrul de Interne din Italia, care a declarat: ”Privim acești agenți ca fiind niște tineri extraordinari care, fâcându-și datoria, au făcut un serviciu extraordinare comunității”. Luca Scatà, 29 de ani, este un agent în probă, cudoar 9 luni de serviciu dar care a devenit acum un erou în Italia, și nu numai, după ce a adus un epilog internațional unuia dintre cele mai recente și grave atacuri teroriste din Europa.

Distribuie acest articol