Mirela Serafim, românca din Italia premiată cu titlul de „Miss Badante 2019”

Duminică, 17 martie 2019, la Roma, a avut loc Concursul Miss Badante 2019, organizat și prezentat de Elena Rodica Rotaru, o româncă originară din Constanța, stabilită de mulți ani în Italia. Concursul a reunit femei care fac munca de îngrijitoare (badante) și dintre acestea s-a remarcat și a câștigat premiul de Miss, Mirela Serafim, în vârstă de 48 de ani.

Cine este Mirela Serafim am aflat chiar de la ea și prezentăm mai jos întrebările la care a avut amabilitatea să ne răspundă.

Rotalianul: De unde vii din România și ce faci în Italia?

Mirela Serafim: Sunt originară din Năvodari, județul Constanța și de 16 ani sunt la Roma unde, ca orice româncă de aici, am avut perioade mai grele și mai ușoare. Lucrez ca asistent personal pentru persoane vârstnice, în colaborare și prin intermediul primăriei municipiului II din Roma. Aici, pentru a face această activitate am studiat și am obținut o diplomă care îmi permite să fac această muncă la nivel profesional, am mers de la început pe ideea dacă nu ai studii, nu muncești, dacă nu muncești nu ai bani, iar dacă nu ai bani nu ai nici liniște.

Rotalianul: Ți-a fost greu să pleci din țară, regreți ceva ce ai lăsat în urmă?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mirela Serafim: Din România am plecat în momentul în care au început să-mi ajungă de plătit taxele și facturile la curentul electric, căldură, apă, mai mari decât salariul meu. Am luat greu decizia de a pleca, acasă mi-am lăsat atunci un băiețel de numai 12 ani care într-o zi mi-a reproșat: „Mamă, pâine cu ceapă mâncam, dar trebuia să stai lângă mine.” Am venit într-o țară străină fără să cunosc limba, fără să știu nimic despre cum trăiesc italienii, m-am trezit într-o cu totul altă lume în care am luptat să mă integrez și să mă adaptez la condiții. Ceea ce au făcut toate româncele ca mine venite în ultimii zeci de ani aici.

Rotalianul: Cum este viața ta de „badantă” în Italia, cu ce situații te-ai confruntat?

Mirela Serafim: La început am lucrat cu o bătrână bolnavă de Alzheimer, care era o femeie minunată, dealtfel, dar când avea crize devenea periculoasă. Îmi amintesc că într-un an, de ziua mea, eram plină de vânătăi pe un braț și mușcată toată, am fost și în pericol de a contacta virusul hepatitei C de la ea. La alt loc de muncă, unde dormeam în casa bătrânei pe care o îngrijeam, o persoană cu boli psihice și de această dată, într-o noapte m-am trezit cu o pernă pe față, nu știu ce era în mintea ei! Am dormit o perioadă cu ușa de la camera mea încuiată cu cheia și aveam mereu coșmaruri.

Acestea sunt doar două episoade din munca mea, dar le-am trecut cu bine pe toate, sunt de mică obișnuită să surâd vieții indiferent de probleme, de mică am rămas fără părinți și viața mi-am construit-o de una singură. Iar viața de badantă o poate înțelege doar cine face această muncă sau a trecut prin experiențe de acest fel.

Rotalianul: Participarea la concursul Miss Badante 2019 îți răsplătește zâmbetul, simpatia și naturalețea…

Mirela Serafim: Ce să zic, am participat la concursul Miss Badante din acest an fără să mă gândesc că aș putea deveni protagonistă, am fost atrasă de profesionalismul doamnei Elena Rodica Rotaru, organizatoarea evenimentului și pot spune că m-am simțit „ca acasă”, pentru că eram printre românii noștri. Dar nu mă așteptam să câștig, pentru asta mulțumesc încă o dată juriului și tuturor celor care m-au susținut.

Rotalianul: În ce constă „frumusețea” unei persoane din punctul tău de vedere?

Mirela Searfim: Frumusețea după mine este ceva relativ, eu una nu m-am considerat niciodată o frumusețe. Simpatia, respectul pentru ceilalți, toleranța, zâmbetul, toate fac parte din frumusețea unei persoane și totul vine din interior. Dorința de împărtăși energie pozitivă celor din jur și de a fi mereu tu însuți, asta este definiția frumuseții pentru mine.

Mirela Serafim, 48 de ani, la decernarea titlului de „Miss Badante 2019”