Miss Badante 2023, o româncă pe podium: „Familiile italiene ne-au dat încrederea lor, noi avem grijă de bătrâni ca de părinții noștri”

Duminică, 22 octombrie 2023, s-a desfășurat a Roma cea de-a opta ediție a Concursului „Miss Badante International” adresat femeilor de toate naționalitățile care locuiesc în Italia și își desfășoară aici munca în domeniul asistenței bătrânilor, ca menajere, bone sau babysitter.

Competiția este concepută și organizată de către Elena Rodica Rotaru, designer român care a lucrat, când a sosit în Italia, ca badante și a vrut să dedice un eveniment anual unei categorii „invizibile, dar fundamentale pentru societatea italiană”. 

Noua Miss Badante 2023 este Elisangela Dos Santos Santano, are 48 de ani și e originară din Brazilia (orașul Salvador). Titlul de „Miss Badante Web 2023” a fost câștigat de Olesea Ciubotaru, 39 de ani, din Republica Moldova, care trăiește și lucrează ca badante la Torino de 6 ani. Pe locul II s-a clasificat Natalya Zhovnir, în vârstă de 46 de ani, originară din Leopol (Ucraina), unde a lucrat ca medic într-un laborator de analize. Românca Ana Drăgan, de 56 de ani, originară din Brașov, a câștigat locul trei.

2325801f 7878 436c 8b13 15bbb8b72ea3
Elena Rodica Rotaru, organizatoarea concursului „Miss Badante International”, alături de premiante

Competiția, ajunsă la cea de-a opta ediție, s-a desfășurat lângă celebra Via Veneto, în atmosfera fermecată a restaurantului „Le mille e una notte”. Finalistele s-au confruntat pe parcursul a trei probe: o prezentare în costum tradițional din țara lor, proba de talent și, în final, parada în ținută elegantă.

Povestea de viață a fiecăreia a fost emoționantă. Ana Drăgan a dedicat premiul celor doi fii ai săi, gemeni, care lucrează în Anglia:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Vreau să fie mândri de mine, pentru că sunt o mamă veselă, de ce nu, frumoasă! A fost o zi minunată, am avut ocazia să vorbim despre munca noastră dificilă. Am făcut sacrificii pentru cei dragi, dar familiile de italieni ne-au deschis casele lor, ne-au dat încrederea, iar noi am arătat că ne putem ocupa de bătrânii lor ca de părinții noștri. Colegelor mele le transmit să aibă grijă de sănătatea lor, să privească partea bună a lucrurilor, să se bucure de momentele plăcute!”

Sărbătoarea a fost completată de momente artistice deosebite, precum un mini recital susținut de artista  Marcia Sedoc, originară din Suriname, vedetă TV, cântărețul român Vasile David și Antonio Delle Donne, care, pe lângă prezentarea competiției, a încântat publicul cu vocea lui.

„Pentru mine toate sunt câștigătoare, pentru că vin aici pentru a transmite un mesaj de umanitate, pentru a da vizibilitate muncii lor dar și a arăta ce înseamnă a fi femeie. Femeile sunt puternice! Mă bucur că Miss Badante a devenit cu adevărat o competiție internațională. Am avut concurente înregistrate din 9 țări. O bucurie pentru mine să văd că marele premiu a fost câștigat anul acesta de o doamnă din America de Sud, iar printre câștigătoare se numără și o româncă!” declarat Elena Rodica Rotaru, organizatoarea evenimentului.

Photo 2023 10 23 15 57 27
Ana Drăgan și Elena Rodica Rotaru

Livia Malcangio, Director Relații Internaționale – Secretariatul Summit-ului Mondial al laureaților Premiului Nobel pentru Pace, președintele juriului, a descris competiția astfel:

„O zi fantastică, am avut concurente minunate, venite din diverse țări. Au fost momente de emoție, dar și de distracție, cu lectura de poezie, teatru, dans. Munca pe care o fac este fundamentală, într-o țară ca a noastră, unde media de vârstă a populației este foarte mare”.

Criteriile de evaluare au fost prezența scenică, originalitatea, creativitatea și ingeniozitatea. Juriul a fost format, pe lângă Livia Malcangio, din: Marcia Sedoc (cântăreață, activistă pentru drepturile femeii), Michelangelo Letizia (jurnalist Paese Roma), Dr. Roberto Rosati (Doctor, Dentalcare), Massimo Meschino (patronul concursului “Una ragazza, un ragazzo, un bambino per lo Spettacolo”, promotor al incluziunii sociale), Zoriana Belei (Miss Badante Web 2021), Roberto Mercuri (co-fondator FashionLuxury.info).

Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal care de ani de zile desfășoară campanii de informare privind drepturile îngrijitoarelor, în calitate de președinte al juriului Web, a anunțat câștigătoarea:

„Este Olesea Ciubotaru, din Republica Moldova, care a totalizat 19 puncte. Vreau să subliniez că au participat doamne din șapte țări: Ucraina, România, Albania, Republica Moldova, Georgia și Peru. Sarcina noastră nu a fost deloc ușoară. Mulțumesc tuturor participantelor, și în special doamnei Elena Rodica Rotaru care a recunoscut această oportunitate de a pune în valoare munca grea de îngrijitoare”. Din juriul web au mai făcut parte Marianna Soronevych, jurnalistă ucraineană, (Gazeta Ukrainska) și Rodica Ciobotaru, asistent familiar și colaborator la publicații românești.

Photo 2023 10 23 15 57 27 (2)
Partcipanți și juriu la concursul „Miss Badante International”

Iată care sunt premiile acordate: Premiul III – O cină la restaurantul „Le mille e una notte” oferită de restaurant, Premiul II – Un sejur pentru un weekend în satul medieval Sabina din San Polo di Tarano, oferit de organizator Elena Rodica Rotaru si sponsorul Salvatore Braca (la Holiday House de Elena Rodica Rotaru), Premiul I WEB si Premiul I in prezenta – Un sejur de weekend pe splendida insula Ventotene, oferit de Pandataria Film si Elena Rodica Rotaru. Sponsorul Dentalcare a acordat o primă vizită de control și un tratament de curățire dentară tuturor participantelor. 

În cadrul competiției, au fost acordate de către Massimo Meschino și premii la categoria OVER în cadrul concursului „Una ragazza, un ragazzo, un bambino per lo Spettacolo” către:

Elisangela Dos Santos Santana, Ana Drăgan, Natalya Zhovnir. De asemenea, a fost acordat un premiu de acces direct la finala națională a competiției menționate mai sus, care va avea loc în perioada 1-3 decembrie, la Fiuggi (FR), acordat Zorianei Belei, care va reprezenta regiunea Emilia Romagna la categoria LADY.

Sponsori: Pandataria Film, Dentalcare, Pasticceria Cardone 1846 Bagnara Calabra, Elena Rodica Rotaru Fashion, Hair Style de Bacanu Marilena, Restaurantul „Le Mille e una notte”, Premiazione C4 de Roberto Costantini (Guidonia), Dj/ Foto: Lilian Foto Muzica

Partener media: Paese Roma Quotidiano, Fashionluxury.info, LikaRotaruFashion

Biroul de Presă: Media XTE/ Miruna Cajvaneanu