Mizeria și disperarea în care trăiește un român din Italia a ajuns în atenția presei din Peninsulă

A trecut numai o săptămână de la moartea lui Ion Prisecaru, românul în vârstă de 53 de ani care s-a înecat la Sassari, în Sardinia. Ion trăia pe străzi, fără un acoperiș deasupra capului, iar ploaia abundentă și vijelia care s-a abătut miercuri, 23 septembrie, asupra insulei italiene l-au găsit sub un șopron, în apropierea unor iazuri. Apa iazurilor a crescut brusc, iar conaționalul nostru s-a înecat sub ochii unui alt bărbat care în zadar a încercat să-l salveze.

Un destin tragic ce nu a trecut neobservat de presa italiană care semnalează acum cazul unui alt român fără casă, de această dată la Enna, în Sicilia.

Se numește Marian și este în Italia de aproximativ 10 ani

Marian este un om al străzii, el are un adăpost improvizat pe niște scări, în preajma Oficiului poștal central din spatele Pieței Garibaldi (numită și Piazza Prefettura) unde, fie frig, ploaie sau vânt, bărbatul își petrece zilele și nopțile.

„Ar fi recomandabil ca cei de la primărie, în acord cu celelalte instituții responsabile, să găsească pentru Marian o cazare adecvată, asigurându-i un acoperiș deasupra capului și o masă caldă în fiecare zi. În ceea ce privește dependența de alcool, este de dorit ca această persoană să fie plasată într-o instituție unde să poată participa la un program de dezintoxicare”, a scris Manuel Di Maggio pentru publicația dedalomultimedia.it.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Locul în care doarme Marian, român la Enna (Sicilia). Foto: dedalomultimedia.it/

Principalele cauze pentru care oamenii ajung în stradă sunt conflictele familiale, în special divorțul, evacuările, pierderea locului de muncă și, specific persoanelor cu probleme de sănătate mintală, escrocheriile. Unele persoane ajung în stradă pentru că au fost date afară din casă de către propria familie, pe când altele pentru că au pierdut casa în urma unor tranzacții și decizii financiare greșite. Eșecul personal și neadaptarea la condițiile sociale existente fac ca aceste persoane să cadă într-o stare de depresie din care cu greu vor mai putea ieși.

Nu știm ce i s-a întâmplat lui Marian, nu cunoaștem povestea lui de viață, dar cu siguranță în spatele bărbatului român care a ajuns să doarmă sub cerul liber, consolându-se de unul singur și încălzindu-se doar cu aburii alcoolului, se află o dramă personală pe care doar el o poate ști, o poate înfrunta și depăși cu ajutorul autorităților și instituțiilor abilitate.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20