Tânără moldoveancă din Italia moartă în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro

O tânără originară din Republica Moldova, în vârstă de 30 de ani, rezidentă la Chivasso, în provincia Torino, a decedat în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, efectuate la Chișinău cu aproximativ trei săptămâni în urmă.

Cristina Toncu locuia la Chivasso de 12 ani și lucra la gelateria „Antartide”, din via Matteotti, aproape de centru localității. Era căsătorită cu Ștefan Sirbulet și își dorea tare mult un copil. Cum acesta se lăsa așteptat, cei doi au hotărât să apeleze la reproducerea asistată. Prețurile, mult mai mici practicate în Moldova față de cele din Italia, i-au convins să apeleze la clinica Terramed din Chișinău.

„Timp de aproape patru ani am tot încercat să avem un copil” – a povestit Ștefan. „Apoi, discutând cu niște prieteni, am decis să mergem la Chișinău, la o clinică privată, specializată în fertilizarea in vitro.” În Italia, această procedură ar fi costat de cinci ori mai mult decât la Chișinău.

Era pe data de 26 august când Cristina a avut programare la clinica Terramed, unde a fost supusă procedurii de recoltare a ovocitelor, care nu ar fi trebuit să dureze mai mult de 20 de minute. Ceva însă nu a mers bine, pentru că tânăra moldoveancă a intrat în comă și nu s-a mai trezit niciodată.

Soțul Cristinei a fost informat abia la 3 ore după ce inima Cristinei a intrat în stop cardiac. „M-au sunat doar trei ore mai târziu. Doctorul m-a chemat la clinică și mi-a spus că inima Cristinei s-a oprit. El a adăugat că și-a făcut treaba bine, că nu au existat complicații. Apoi mi-a spus să rămân calm, că totul se va rezolva în două săptămâni.” Cristina a fost apoi transferată în comă, la spital. A decedat o săptămână mai târziu, pe data de 2 septembrie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă o plângere adresată Parchetului, familia a solicitat implicarea Ministerului Sănătății din Republica Moldova pentru a iniția o procedură penală împotriva medicilor și a clinicii respective. „Cristina era sănătoasă înainte de a merge la ei, își făcuse toate analizele. Știm că nu o vom mai aduce înapoi, dar vrem să înțelegem ce s-a întâmplat și vrem să se facă dreptate pentru moartea ei”, au declarat rudele tinerei femei.