Moldoveancă din Italia, otrăvită cu ciuperci culese chiar de ea. Salvată de niște fotografii

Un incident tragic a avut loc în Bassano del Grappa, provincia Vicenza (Veneto) unde o femeie moldoveancă în vârstă de 58 de ani a fost intoxicată grav după ce a consumat ciuperci otrăvitoare, relatează Prima Vicenza.

Incidentul s-a produs după ce femeia a cules ciuperci în „Parco Ragazzi del ’99”, o mică pădurice din centrul istoric al orașului. Crezând că sunt comestibile, ea le-a păstrat în frigider timp de trei zile, gătindu-le pe 1 decembrie 2023.

Din păcate, ciupercile consumate erau de fapt Amanita phalloides, una dintre cele mai otrăvitoare și mortale specii de ciuperci.

În timpul nopții, femeia a început să se simtă rău, având dureri abdominale, ceea ce a necesitat o vizită urgentă la spital în dimineața zilei de 2 decembrie 2023.

Medicii de la Spitalul San Bassiano au identificat rapid simptomele unei posibile intoxicații alimentare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fiica moldovencei a dus la spital porția de ciuperci rămase, gătite întregi. De asemenea,  femeia a arătat personalului medical o fotografie a ciupercilor culese, permițând astfel identificarea rapidă a speciei toxice.

Un expert micologic de la Ulss 7, Diego Schirato, a recunoscut Amanita phalloides în fotografie. Datorită acestei identificări rapide, medicii i-au administrat un antidot, salvându-i viața.

„Doar ciupercile crude pot fi identificate precis de către noi, experții” – precizează Diego Schirato – „deoarece cele gătite sau, și mai rău, tocate, fac mult mai dificilă analiza, iar viteza de diagnosticare este vitală.”

Din cauza severității intoxicației, femeia moldoveancă a fost transferată imediat la Centrul de Transplant din Padova, în speranța unui transplant de ficat.

Ciuperca Amanita phalloides este extrem de periculoasă, cu o rată de mortalitate de 70-80%. Se estimează că doar un miligram pe kg/corp este suficient pentru a provoca daune ireversibile ficatului.

Efectele otrăvirii apar după 8-12 ore după ingestie și încep prin dureri stomacale, frisoane, vomă și diaree. Se constată și tulburări nervoase, care alternează cu perioade de acalmie. Apoi apar sincope, răcirea extremităților corpului, slăbirea pulsului.

Acest incident subliniază riscurile asociate culegerii de ciuperci sălbatice, întrucât unele specii pot fi extrem de asemănătoare cu cele comestibile, dar de fapt sunt letale.

Distribuie acest articol