Moldoveancă din Italia salvată de la înec de un african. „Mi-a amintit de oamenii care au murit pe barca cu care am venit aici”

O femeie originară din Republica Moldova, în vârstă de 44 de ani, cu inițialele E.C., a fost salvată de la moarte de un tânăr african, la Colle Umberto, în provincia Treviso. Moldoveanca se afla la volanul mașinii sale când a pierdut controlul volanului și a plonjat într-un canal cu apă. A reușit să iasă din autoturism, dar a fost luată de curent. A fost salvată de Cherno Jallow, în vârstă de 22 de ani, originar din Gambia, informează Il Gazzettino.

Femeia se deplasa cu mașina pe via Menarè când, între consorțiul agricol și HyperTosano, chiar la nivelul canalului Enel, a pierdut controlul autovehiculului și, după ce a lovit bordura de pe marginea drumului a ricoșat în parapetul de pe marginea canalului, aterizând cu mașina în apă.

În canalul respectiv apa curge mereu cu repeziciune și mașina a fost dusă de curenți spre zona industrială San Giacomo di Veglia. Din fericire, moldoveanca a reușit să iasă din autoturism înainte ca acesta să fie înghițit de ape și a început să strige după ajutor.

Tocmai în acele momente, Cherno Jallow mergea pe jos la locul de muncă de la Z.I. Hub logistic al grupului Zoppas, din via Martiri delle Foibe, unde este responsabil cu verificarea certificatelor Covid ale lucrătorilor.

El ia trenul de la Mestre în fiecare dimineață spre Conegliano, unde ajunge la scurt timp după ora 6.00. De acolo se urcă în autobuzul care îl duce în apropiere de zona industrială San Giacomo di Veglia. De-a lungul străzii Menarè este stația de autobuz unde coboară. Și, ca în fiecare dimineață, chiar și ieri, în jurul orei 6.40, Cherno se deplasa pe jos, pe trotuarul de lângă strada respectivă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deodată a auzit doi tineri care se agitau strigând, de partea cealaltă a canalului. „Ei m-au avertizat că este o persoană în apă”, a povestit el. „Femeia țipa, cerând ajutor. În acel moment eram lângă podul care dă peste canal.”

Cherno nu s-a gândit de două ori și a făcut tot posibilul să o ajute. Nu a intrat în panică, chiar dacă acea femeie care se zbătea în apă l-a făcut să-și amintească momente tragice din viața lui. „Nu mi-a fost frică, a spus tânărul de 22 de ani, dar am retrăit amintiri dureroase când, pe barca cu care am sosit în Italia, am văzut mulți oameni murind în fața mea”.

Momentele sosirii în Italia, cu șase ani în urmă, sunt încă pentru el o rană deschisă. „Doamna a fost foarte curajoasă – a spus Cherno – din fericire știa să înoate. Era foarte puternică și hotărâtă, pentru că apa, în acel canal, curgea cu multă repeziciune.”

Cherno și-a scos mai întâi geaca și a folosit-o pe post de frânghie pentru a ajunge la femeie. „Era la aproximativ un metru de mine, dar geaca aia nu era suficient de lungă, nu a reușit să se prindă de ea.”

Între timp, curentul o împinsese pe femeie spre vest. Canalul, cu pereții săi de beton, nu îi oferea nicio posibilitate de a se prinde de ceva pentru a se salva. Cherno a observat că lângă un pod erau niște scări, a alergat câteva sute de metri până în acel punct și, chiar dacă nu știa să înoate, s-a apropiat de apă și i-a întins femeii o creangă. „De data aceasta a fost suficient de lungă și doamna a reușit să o prindă”, a povestit tânărul african. „Și așa am reușit să o scot din canal”.

Băiatul a sunat la 118 și o salvare cu personal medical a sosit la fața locului. „Doamna mi-a mulțumit”, a mai spus el.

La fața locului au mai fost prezenți carabinierii și pompierii care au acționat în vederea recuperării autovehiculului.