Moldovence exploatate în Italia ca badante, rețea româno-moldavă destructurată

Autoritățile din Republica Moldova, în colaborare cu agenții Gărzii de Finanțe din Italia au deconspirat o rețea formată dintr-o româncă și trei cetățeni moldoveni care, sub pretextul oferirii unui loc de muncă de îngrijitoare în regiunea Campania şi zona de sud a regiunii Lazio, profitau de starea de necesitate a unor persoane și le cereau bani pentru serviciile oferite.

O femeie în vârstă de 40 de ani, originară din R.Moldova, răspundea anunțurilor plasate pe site-urile de publicitate și promitea femeilor care o contactau angajarea ca „badantă” în Italia.

Victimele erau asigurate că vor avea un orar de muncă de 8 ore, cazare, în baza pașaportului biometric și nu vor avea probleme cu tranzitarea spațiului UE după expirarea celor trei luni de ședere. Înțelegerea era că îngrijitoarele trebuiau să lucreze fără contract de muncă.

Doi dintre suspecți erau responsabili de soluționarea problemelor la ieșirea din spațiul UE, informează Poliția Republicii Moldova într-un comunicat. Persoanele erau transportate în Italia cu autocare de rută regulată, în baza pașapoartelor biometrice a RM. Când victimele depășeau termenul de trei luni de zile, suspecții având înțelegerea cu vameșii de la punctele de trecere a frontierei din UE (Ungaria și România), ultimii nu aplicau interdicții. Prin urmare, fiecare persoană care avea termenul depășit achita suspecților câte 100 de euro.

Victimele erau ajutate de suspecți și la perfectarea celui de-al doilea pașaport biometric, pentru a se putea întoarce în Italia, pentru care îngrijitoarele achitau organizatorilor sume cuprinse între 200-300 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odată ajunse în Italia, victimele erau predate unei românce care era responsabilă de plasarea acestora în câmpul muncii. Românca încasa câte 200-300 de euro din primul salariu al îngrijitoarelor, care varia între 550 și 700 de euro.

În timpul investigării cazului, în perioada lunilor iulie-august 2021, autoritățile italiene și moldovene au desfășurat un șir de percheziții la domiciliile suspecților, fiind ridicate înscrisuri de ciornă care reflectau activitatea infracțională, permise de ședere, acte, dovezi ale transferurilor de bani pe care le-au făcut îngrijitoarele către suspecți, telefoane mobile.

Totodată, polițiștii din Italia au reținut două persoane, un bărbat de 40 ani originar din R. Moldova, care era responsabil de transportarea persoanelor în Italia și pe românca responsabilă de angajarea în câmpul muncii a viitoarelor badante. De asemenea, polițiștii italieni au sechestrat 4 microbuze și un autocar, cu care erau transportate victimele.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, persoanelor implicate în acest caz, precum şi descoperirea altor victime.

Distribuie acest articol