Italia: Monument dedicat Eroilor Români din Primul Război Mondial

Un monument al eroilor români din Primul Război Mondial a fost ridicat în localitatea italiană Bolzano din regiunea Trentino-Tirolul de Sud, a informat MApN.

Ministerul Apărării Naţionale din România, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor în Război, a implementat anul acesta proiectul de ridicare a Monumentului Eroilor Români din Primul Război Mondial în localitatea Bolzano, regiunea Trentino-Tirolul de Sud, se arată pe pagina Facebook a Ambasadei României în Italia.

Foto: Ambasada României în Italia

Proiectul comemorativ iniţiat de partea română s-a derulat în baza prevederilor Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene privind mormintele de război, semnat la Bucureşti, la 09 iulie 2015 şi a Acordului tehnic având ca obiect autorizaţia pentru folosirea gratuită a unei parcele de teren, în proprietatea statului italian, pentru construirea operei comemorative de război dedicate eroilor români, semnat la Roma, la 21 noiembrie 2019.

Miercuri, 6 octombrie 2021, la Cimitirul militar italian din localitatea Bolzano s-a desfăşurat activitatea de recepţie la terminarea lucrărilor de construire a monumentului comemorativ românesc. La activitate au participat colonelul Gianpaolo FRANCHI din cadrul Comisariatului General pentru Omagierea Morţilor în Război şi o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale din România condusă de colonelul Iulian BARBU, ataşatul român al apărării la Roma.
Opera comemorativă de război românească de la Bolzano este o mărturie a sacrificiului eroilor români care au decedat în timpul Primului Război Mondial şi îşi dorm somnul de veci pe teritoriul Republicii Italiene.

Foto: Ambasada României în Italia

În cadrul acestei activităţi, reprezentanţii părţii române au adresat mulţumiri părţii italiene pentru disponibilitate şi sprijinul acordat pe întreaga perioadă de implementare a proiectului de construire a monumentului comemorativ românesc, exprimându-şi încrederea privind continuarea bunei colaborări bilaterale în domeniul comemorării eroilor şi cel al protejării mormintelor şi operelor comemorative de război de pe teritoriul ambelor state.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mărturie a sacrificiului eroilor români care au decedat în timpul Primului Război Mondial şi îşi dorm somnul de veci pe teritorIul Republicii Italiene, opera comemorativă de război românească de la Bolzano oferă un cadru necesar desfăşurării ceremoniilor comemorative cu prilejul sărbătoririi unor evenimente cu semnificaţie istorică pentru statul român (Ziua Naţională a României, Ziua Armatei României, Ziua Eroilor etc)”, a transmis MApN.

Distribuie acest articol