Mulți români care se întorc din străinătate ajung la psiholog. Nu reușesc să se readapteze la traiul din România

- Conținut sponsorizat -

În ultimii ani, România a asistat la o creștere a numărului de cetățeni care revin din străinătate, însoțită de o serie de provocări unice pentru acești cetățeni.

După ani de trăit departe de țară, reintegrarea în societatea românească devine o sarcină dificilă pentru mulți dintre ei, ceea ce îi determină să caute sprijin în cabinetele psihologilor.

Chiar dacă mulți români aleg să se întoarcă în țară împinși de circumstanțe nefavorabile peste hotare sau de nostalgia casei, realitatea pe care o întâlnesc aici poate fi mult diferită de așteptări.

A se adapta din nou la stilul de viață românesc, după ce au fost expuși la o viață în țări mai dezvoltate, devine o provocare ce poate duce la sentimente de dezamăgire, anxietate sau chiar tulburări depresive.

Andreea Coman, psiholog clinician, evidențiază amploarea acestei probleme într-un interviu pentru Adevărul:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este vorba despre români care se restabilesc în ţară şi care întâmpină anumite dificultăţi. Mulţi dintre ei vin din străinătate cu gândul că au strâns bani şi că vor reuşi să investească în ţară dar, de multe ori, se lovesc de eşec. Aici intervine dezamăgirea, care poate conduce chiar la anxietate sau la tulburări depresive. Avem mulţi pacienţi care au pierdut tot ce au agonisit în ani de zile, în momentul în care s-au întors în ţară.”

Deși multe dintre motivele pentru care românii se decid să se întoarcă acasă sunt legate de dificultățile economice din străinătate, odată ajunși acasă, aceștia se confruntă cu un șoc cultural și financiar. După cum explică același psiholog:

„Când trăiești peste 15 ani într-o țară din Europa mult mai dezvoltată, te obișnuiești cu un stil de viață, cu un nivel de trai mai crescut. În momentul în care se întorc în țară, românii se lovesc de anumite neajunsuri, de salarii mult mai mici și de condiții de trai mai grele.”

În acest context, serviciile de consiliere psihologică joacă un rol crucial în a ajuta la adaptarea și integrarea românilor reveniți.

Ei se confruntă cu dilema de a rămâne acasă, unde pot simți că aparțin, sau de a se întoarce în străinătate, unde, deși poate există mai multe oportunități economice, există și sentimentul de înstrăinare.

- Continuarea după publicitate -

Pentru mulți dintre ei, răspunsul rămâne incert, iar călătoria emoțională este una lungă și plină de obstacole.

„Mulţi vin la psihologi pentru consiliere deoarece se întreabă dacă este bine să rămână acasă sau să se întoarcă în străinătate. Mulţi dintre ei aleg, din nou, să părăsească ţara”, a adăugat psihologul ieşean.

- Mai multe după publicitate -