După ce a muncit 7 ani în Italia, s-a întors în țară unde face pizza și covrigi pentru oamenii din sat

Ovidiu Ionică, un sătean din comuna Hilișeu Horia, județul Botoșani, a muncit şapte ani pe şantierele din Italia. A strâns bani iar un an de zile în urmă s-a întors în România unde a deschis inițial o covrigărie lângă școala sătească, apoi şi-a extins afacerea şi s-a decis să facă pizza. Localnicii sunt încântați de preparatul de origine italiană, iar vânzările merg în creștere. Clienţii vin şi din satele învecinate şi chiar de la 20 de kilometri depărtare, relatează într-un amplu articol, cotidianul Adevărul.

„La vremea aceea părea o idee bună (covrigăria – n.r.). Vedeam cum copiii mei cumpără snacks-uri şi tot felul de chimicale. Am zis atunci să fac o covrigărie. Aşa am început. Soţia mea lucra la făcut covrigi şi iniţial ne-am luat aparate la mâna a doua”, spune Ovidiu Ionică.

A extins construcţia, amenajând şi o terasă cu scaune. „Am văzut că atunci când merg la oraş copiii cer pizza. Am zis, hai să aducem pizza şi în comună. Nu ştiam dacă va merge, dar am încercat. Aveam două preparate, pizza şi covrigi”, spune săteanul. Totodată Ovidiu Ionică a beneficiat şi de subvenţia pentru start-up. „Clădirea şi amenajările principale le-am făcut cu banii strânşi de mine, mai apoi prin start-up am reuşit să ne cumpărăm utilaje noi în locul celor second hand. Plus noi aparate pentru pizza. Am reuşit să şi angajăm”, susține botoşăneanul.

Terasa este plină iar localnicii au devenit clienți fideli ai pizzeriei

„Zilnic facem cel puţin 40 de pizza. Este foarte solicitată. Oamenii de aici s-au îndrăgostit efectiv de pizza. Mai ales din cei care nu au mâncat niciodată. Vin şi mănâncă aici. Este plină terasa.”, spune Simona Ionică, soţia săteanului care a deschis pizzeria.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Simona Ionică la lucru, preparând pizza. Foto: Cosmin Zamfirache (Adevărul)

De altfel Simona Ionică este cea care prepară zilnic zeci de pizza pentru clienţi. Are calificare în bucătărie şi patiserie şi spune că au ajuns să aibă comenzi în toată comuna, dar şi în satele învecinate. „Vin comenzi de peste tot. Vin din comunele învecinate şi iau câte patru pizza. Noi le ambalăm frumos în cutie şi le predăm imediat. Vin şi de la 20 de kilometri depărtare, adică din municipiul Dorohoi pentru a ne gusta pizza.”, spune Simona Ionică.

Pizza botoșănenilor Simona și Ovidiu Ionică este pe gustul părinților, copiilor dar și al bunicilor din sat

„Sunt care au cumpărat pentru bunici şi părinţi. După aceea veneau singuri bătrânii să cumpere. Spuneau că este bună pasca cu caşcaval şi salam. Aşa-i spun ei”, precizează Simona.

Iar românii noștri, cunoscând dificultățile financiare ale părinților, vin în sprijinul copiilor care merg la școala din imediata vecinătate:

„Când începe şcoala comenzile se înmulţesc. Gândiţi-vă că avem peste 200 de copii la şcoală. Nu toţi părinţii au bani de pachet, aşa că dăm la caiet. Servim copiii atunci când le este foame şi, la sfârşit de lună, părinţii plătesc”, spune Ovidiu Ionică pentru sursa citată.

Săteni pe terasa pizeriei din Hilișeu Horia. Foto: Cosmin Zamfirache (Adevărul)

Prin programul Repatriot se dorește atragerea și întoarcerea românilor plecaţi în străinătate înapoi acasă pentru a deschide o afacere. Informații se pot obține oe site-ul programului, Repatriot – Proiect de repatriere prin antreprenoriat.