Muncitor mort în Italia după ce brațul i-a fost smuls de un utilaj. „Era încă viu și patronul spunea că nu știe unde să-l arunce”

Tarnjit Singh, un muncitor agricol din Italia, originar din India, a oferit detalii șocante într-un interviu pentru ziarul La Repubblica despre moartea prietenului său, Satnam Singh.

225446077-9d2d379b-b37b-435a-8a0f-c40f4051298d
Tarnjit Singh, colegul victimei. Sursă foto: repubblica.it.

În dimineața zilei de 17 iunie 2024, Tarnjit, împreună cu Satnam și alți trei muncitori, au pornit la muncă pe un câmp de pepeni verzi din apropierea satului Borgo Santa Maria din Latina, provincia cu același nume din regiunea Lazio,  coordonați fiind de Antonello Lovato, un agricultor italian.

„Satnam era încă viu și patronul deja spunea că nu știe unde să-l arunce”, a declarat Tarnjit.

satnam
Satnam Singh, muncitorul indian care a murit după ce brațul i-a fost amputat de un utilaj.

Tragicul incident s-a petrecut în jurul orei 16:15, când Satnam a fost prins de un utilaj vechi pentru înfășurarea plasei peste culturi.

Strigătele disperate ale lui Satnam au alertat toți muncitorii, inclusiv pe soția acestuia, Soni, și pe o altă muncitoare italiană, Alessandra.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tarnjit, care se afla la 70 de metri distanță, a povestit că a alergat imediat la locul accidentului.

„Satnam avea brațul drept smuls la nivelul mușchiului și rănit în alte două puncte. Soția lui plângea și îi spunea lui Lovato: «ospedale, ospedale» (spital, spital – n.r.)”, a spus Tarnjit.

În ciuda apelurilor disperate pentru ajutor, Lovato a refuzat inițial să cheme o ambulanță, susținând că nu știa unde să ducă trupul.

A cedat numai după insistențele muncitorilor și l-a transportat personal pe Satnam la spital, dar prea târziu.

În timp ce Tarnjit și ceilalți muncitori așteptau un ajutor care nu venea, starea lui Satnam se deteriora rapid.

„Lovato a spus că ambulanța nu poate veni în câmp. L-am sunat pe vărul meu, care vorbește mai bine italiana, și l-am pus pe difuzor. El a ascultat ce spunea Lovato și i-a spus: «Trebuie să-l duci pe Satnam la spital»”, a adăugat Tarnjit.

Când în cele din urmă Lovato a decis să acționeze, a fost haos. Tarnjit a ajutat la deschiderea portierelor furgonetei, sperând că Satnam va fi dus la spital.

„Lovato a pus trupul lui Satnam în furgon și a plecat. Mai târziu am aflat că l-a lăsat de fapt în fața locuinței lui Santnam”, a mai relatat Tarnjit.

Tragedia a avut un impact profund asupra comunității locale și a scos la iveală condițiile de muncă dificile și nesigure cu care se confruntă mulți muncitori migranți.

Tarnjit Singh, plin de datorii și fără permis de ședere în Italia, trăiește acum în frică și incertitudine.

„Nu am mai lucrat de atunci. Mă simt rușinat să spun, dar mănânc de la verii mei, și ei muncitori agricol”, a mărturisit el.

Antonello Lovato a fost arestat, iar cazul este investigat de autoritățile italiene. Comunitatea Sikh din Agro Pontino este în stare de șoc, iar liderii locali cer dreptate pentru Satnam Singh.

Între timp, Tarnjit speră că guvernul italian îi va acorda documentele necesare pentru a putea trăi și lucra legal în Italia.

„Vreau să trăiesc aici. Ce altceva aș putea face? În India am multe datorii. Sper ca guvernul italian să-mi dea documentele, astfel încât să pot trăi cu adevărat”, a concluzionat Tarnjit.