Român mort în Italia după ce a lucrat mai multe ore sub un soare arzător. Lucra la negru pentru a-și întreține familia

Sănătatea și siguranța la locul de muncă devin subiecte din ce în ce mai importante în Italia, în contextul în care peste o mie de oameni mor anual în accidente de muncă (în anul 2020 și-au pierdut viața la locul de muncă 1270 de lucrători). Mai grav este atunci când lucrătorii care suferă astfel de accidente lucrează la negru, absolut fără nicio asigurare și fără nicio despăgubire din partea statului în caz de rănire, boală sau chiar deces.

Un caz de acest fel este cel al românului Ion Munteanu, care la vârsta de 61 de ani a murit în urma unui infarct suferit după ce a petrecut ore întregi pe acoperișul unei clădiri, sub un soare arzător și descărcând materiale grele de construcții.

Ion a murit la Ostia, lângă Roma, în luna iulie 2019, relatează Roma Today. A lucrat la negru, în schimburi, plătit cu mai puțin de 9 euro pe oră. A acceptat să lucreze fără un contract de muncă deoarece nu găsise nimic altceva de lucru și trebuia să-și întrețină familia. La începutul după-amiezii de 8 iulie, în timp ce era la locul de muncă, s-a simțit rău, s-a prăbușit brusc la pământ și nu a mai apucat să ajungă viu la spital.

La doi ani de la moartea sa, după ce autoritățile italiene au considerat în sfârșit că cineva trebuie să răspundă de moartea românului nostru, cazul a ajuns în procedura preliminară și Parchetul a înscris administratorii societății în registrul persoanelor suspecte.

În timpul audierii preliminare de marți, 15 iunie 2021, în sala de judecată s-a discutat despre faptul că bărbatul muncea ilegal, la negru, fără controale medicale obligatorii pentru acel tip de muncă și fără niciun fel de protecție, iar judecătorul a dispus trimiterea în judecată a celor pentru care muncitorul român lucra.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Inițial, procurorul nu a găsit nicio dovadă a unei infracțiuni – a explicat avocatul Aurelio Salata, care asistă soția și copiii lui Ion Munteanu împreună cu avocatul Francesca Fabri – Cu audierea preliminară și cu un ulterior proces penal, sperăm că problema va fi definitiv lămurită”.