Muncitor român din Italia, bătut de angajator pentru că a cerut să-i fie plătit salariul

Un antreprenor din domeniul construcțiilor din Italia, în vârstă de 50 de ani și de origine străină, a ajuns în arest la domiciliu, fiind acuzat de intermediere ilegală a forței de muncă și exploatarea muncitorilor, infracțiune prevăzută la articolul 603-bis din Codul Penal italian.

Acțiunea a fost executată de Carabinierii din Nucleul de Inspecție a Muncii din Bologna, împreună cu militarii din Comandamentul Provincial, în urma unei ordonanțe emise de judecătorul de instrucție, la cererea Parchetului.

Potrivit publicației locale Bologna in Diretta, ancheta a început în luna ianuarie a acestui an, după denunțul unui muncitor marocan.

Acesta a denunțat exploatarea sa prin muncă la negru, care începuse încă din iulie 2021, pe diferite șantiere de construcții din localitățile Bologna, San Lazzaro, Ferrara și Cento.

El a subliniat în plângerea să că muncitorii erau adunați în zorii fiecărei dimineți și duși la locul de muncă, unde lucrau în ture de circa 10 ore.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De cele mai multe ori, aceștia avea dreptul numai la o singură zi de repaus pe săptmână: duminica.

Exploatarea era alimentată de mai mulți factori, precum salarizarea extrem de scăzută – de la 10 euro pe zi, ajungându-se adesea la doar 2 sau 3 euro – condițiile de cazare precare, absența unui contract de muncă, neglijarea minimelor măsuri de securitate și igienă la locul de muncă și deducerea arbitrară a cheltuielilor pentru hrană și cazare.

Patronul firmei de construcții profita de situația disperată a lucrătorilor, mulți dintre ei fiind adesea șantajați și amenințați cu concedierea fără plată.

Pe lângă muncitorul marocan, investigațiile au evidențiat exploatarea altor doi bărbați, ambii de naționalitate română și în vârstă de 35, respectiv 50 de ani.

Când românul de 35 de ani a solicitat să fie plătit pentru munca depusă, acesta a fost lovit de angajator cu palma atât de puternic încât a căzut la pământ, ceea ce i-a provocat contuzii care au necesitat îngrijiri medicale timp de 3 zile.

Ca măsură preventivă, a fost de asemenea dispusă confiscarea vehiculului cu care inculpatul transporta lucrătorii exploatați pe șantiere, pentru a preveni repetarea unor astfel de infracțiuni.

Distribuie acest articol