Muncitor român din Italia, despăgubit de angajatori cu 50.000 de euro. A lucrat șase ani fără să-i fie plătite orele suplimentare

Gheorghe Bogdan, un muncitor agricol român în vârstă de 44 de ani, a primit despăgubiri de aproape 50.000 de euro după ce a lucrat într-o fermă din Cuneo (Piemonte), Italia, în condiții de exploatare.

gheorghe-bogdan-tgr
Gheorghe Bogdan. Sursă foto: Rai 3/TGR.

Românul nostru a fost angajat la o fermă unde era singurul muncitor și era nevoit să lucreze 58 de ore pe săptămână, deși contractul său prevedea doar 39 de ore, se arată într-un reportaj publicat de televiziunea italiană Rai 3.

Munca sa includea cultivarea cartofilor, grâului și porumbului, precum și îngrijirea a 50 de capre, 100 de vaci și un porc.

„Lucram de la ora 07:00 dimineața până la amiază, apoi de la 13:00 – că aveam pauză între 12:00 și 13:00 – de la 13:00 până la ora 19:00, iar pe timpul verii lucram chiar și până la ora 22:00”, a povestit Bogdan pentru sursa citată.

După șase ani și jumătate de muncă în aceste condiții, Bogdan a fost concediat când s-a întors din concediul petrecut în România, descoperind că vacile fuseseră vândute.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Decizia Curții de Apel din Torino, luată recent, a schimbat sentința inițială a Tribunalului din Cuneo, obligând angajatorii să-i plătească lui Bogdan compensații pentru orele suplimentare și diferențele de salariu.

Avocații românului, Alberto Manfredi și Corrado Bertoni, au prezentat dovezi și mărturii convingătoare care au fost acceptate de judecători.

În prezent, Bogdan lucrează într-o altă fermă viticolă din Clavesana, provincia Cuneo.

Denis Vayr, secretar regional al Flai Cgil Piemonte, a subliniat importanța acestei sentințe, care încurajează denunțarea oricărei forme de exploatare.

„Nu a fost un caz de caporalat în sensul clasic, dar este totuși o formă de exploatare, foarte prezentă în agricultură”, a precizat sindicalistul italian.

În paralel, Flai Cgil a lansat o campanie de informare pentru a combate caporalatul în agricultură în Piemonte.

Campania, intitulată „Drepturi pe câmp”, a început în Pinerolo, unde funcționarii sindicatului distribuie pliante în mai multe limbi (italiană, engleză, franceză, chineză și bengaleză) pentru a sensibiliza muncitorii cu privire la drepturile lor.

Ei oferă, de asemenea, apă proaspătă și șepci pentru protecție împotriva căldurii.

Această inițiativă își propune să sprijine muncitorii agricoli și să prevină cazurile similare de exploatare, asigurându-se că drepturile lor sunt respectate și promovate în toate colțurile sectorului agricol.