Muncitori din Italia exploatați de un român și un italian, proprietarii unor firme de construcții

Garda Financiară (Guardia di Finanza) din Susa, în colaborare cu poliția locală din Alpignano, a descoperit la începutul lunii august 2019 două firme de construcții conduse de un român și un italian, care beneficiau de serviciile a circa 12 muncitori „la negru”, fără un contract de muncă.

În timpul restructurării istoricului local Farenheit 451, cu sediul pe via Cavour din localitatea Alpignano, în apropiere de Torino, au fost descoperiți lucrători plătiți cu ziua, fără un contract și fără nicio asigurare împotriva unor eventuale accidente la locul de muncă. Proprietarii firmelor de construcții sunt un român și un italian, iar muncitorii proveneau din România, Republica Moldova, ba chiar și unul de naționalitate italiană.

Cele două firme de construcții angajate în restructurarea unității respective au angajat practic întregul personal „la negru”, fără niciun contract înregistrat și au expus astfel lucrătorii la riscuri ridicate în ceea ce privește garanțiile de protecție și securitate a muncii, precum și lipsa asistenței sociale de care muncitorii ar fi trebuit să beneficieze în mod legal. Consecințele sunt drastice pentru cei doi antreprenori implicați, aceștia riscă suspendarea activității antreprenoriale, penalități de până la 130.000 de euro și denunțarea lor către Inspectoratul Teritorial de Muncă, INPS și INAIL.

Intervenția Gărzii Financiare italiene i-a obligat pe cei doi antreprenori să regularizeze conform contractului național de muncă toți lucrătorii, care au putut astfel beneficia de un contract regular și de o acoperire asigurativă adecvată muncii depuse.

Unde și cum puteți denunța în Italia refuzul angajatorului de a vă încheia un contract de muncă legal

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă o persoană lucrează pentru o firmă sau pentru o persoană fizică din Italia și contractul său de muncă nu a fost înregistrat, poate face o plângere la autoritățile italiene din domeniul muncii. Același lucru îl poate face și o persoană care are contract de muncă, dar este un contract de muncă cu normă parțială de lucru și nu reflectă programul real de lucru, iar angajatorul nu răspunde solicitărilor de modificare a contractului făcute de către lucrător.

Procedurile pentru denunțarea muncii la negru sunt simple și nu au repercusiuni asupra celor care fac acest lucru. Cea mai sigură și mai ușoară metodă este sesizarea Gărzii Financiare (Guardia di Finanza).

Plângerea nu poate fi anonimă, dar identitatea celui care o face, precum și declarațiile angajaților luate de către autorități în cadrul inspecției, vor rămâne secrete. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are acces la actele adunate în timpul anchetei, și astfel el nu poate afla cine a făcut această plângere. Acest lucru este necesar pentru a preîntâmpina eventualele presiuni din partea angajatorului asupra celui care a făcut plângerea.

După primirea plângerii, Garda Financiară decide dacă transmite actele mai departe către Inspectoratul muncii sau desfășoară chiar ea un control.

Distribuie acest articol