Muncitori români exploatați la Mondo Convenienza, 21 de persoane anchetate

O maxi-anchetă efectuată de autorități la Mondo Convenienza din Bologna a scos la iveală exploatarea la care erau supuși muncitorii nevoiți să lucreze în ture istovitoare și plătiți cu salarii mai mici decât cele stipulate în contractele naționale de muncă. 21 de persoane sunt cercetate, printre care și români din fruntea unor firme de transport și logistică.

Printre numele vizate de anchetatori se numără Mara Cozzolini, președintele „Mondo Convenienza Holding spa”,  Gianfranco Stefanoni, reprezentant al „Iris Mobili”, Andrea Bernardi, fost șef al „Bird Logistic”, Jorge David Quesada responsabil cu filiala Calderara de la „Bird Logistic” între 2016 și 2018, apoi o serie de nume italiene, albaneze și române, proprietari ai unor firme de transport și logistică.

Toți aceștia, „în calitatea de antreprenori sau firme contractante”, sunt cercetați pentru „recrutarea, angajarea și folosirea forței de muncă supusă exploatării, profitând de condițiile de necesitate ale lucrătorilor.”

Potrivit Parchetului, care a adunat 18 plângeri ale lucrătorilor, majoritatea români, muncitorilor li s-a aplicat cea mai clasică dintre infracțiunile observate în ultimul deceniu și anume cea practicată printr-o serie de societăți cooperatiste deschise și închise apoi la scurt timp. Acestea puneau la dispoziție forță de muncă low-cost, exploatată după bunul plac de compania Mondo Convenienza din Calderara di Reno.

Potrivit rechizitoriului, salariile erau „mai mici decât în contractele naționale de muncă” și „erau încălcate reglementările din domeniul muncii” cu ture care „începeau la ora 6 dimineața și nu aveau o oră de sfârșit, ci se încheiau după ultima livrare”. Zile întregi de transport, în care încărcau, descărcau, montau mobilă, fără a ști când se va termina orarul de lucru și de foarte multe ori fără pauză de masă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrătorii, care încărcau și descărcau camioanele cu produse de mobilier, „erau nevoiți să suporte sarcini fizice fără ajutorul uneltelor mecanice”, iar camioanele folosite „purtau o greutate excesivă, rezultând o scădere a fiabilității la drum”. Muncitorii au fost „supuși unor metode degradante si umilitoare pentru a-i obliga, sub amenințarea sancționării cu penalizări, să livreze toată marfa, chiar și în afara programului de lucru”.

Un adevărat iad, pe care muncitorii l-au numit „Mondo Sofferenza”, nume după care a fost deschisă și o pagină pe Facebook acum câțiva ani.

Reprezentanții companiei Mondo Convenienza au declarat că totul este doar o calomnie la adresa societății. „Mulți români ocupă funcții importante, niciun muncitor nu a fost amenințat vreodată și s-a respectat programul de lucru”.

Distribuie acest articol