Muncitori moldoveni exploatați în Italia „la limita sclaviei”. 15 ore de lucru pe zi fără pauză de masă

Trei manageri ai unei companii din Posina, provincia Vicenza (Veneto) sunt cercetați pentru exploatarea mai multor lucrători originari din Republica Moldova, care aveau documente emise de autoritățile din România. În cadrul societății, unde se ocupau cu îmbutelierea apei minerale și a băuturilor răcoritoare, muncitorii moldoveni lucrau câte 15 ore pe zi, fără drept la libere și zile de concediu, iar orele suplimentare erau plătite la negru. Dacă îndrăzneau să se plângă, erau amenințați cu concedierea, relatează Il Gazzettino.

Agenții de la Garda de Finanțe au descoperit că moldovenii erau practic încadrați de o cooperativă și un S.R.L. din Lombardia, dar lucrau în compania respectivă. În cele din urmă, sătui de condițiile grele de muncă, unii lucrători au denunțat situația în care se aflau.

Cercetările efectuate de agenții Gărzii de Finanțe, în colaborare cu Parchetul, au scos la iveală că lucrătorii erau obligați să lucreze în ture istovitoare, de 15 ore pe zi, uneori fără pauză de masă, fără zile libere sau drept la concediu. Pentru a ascunde faptul că numărul orelor de muncă era mult peste cel admis de lege, orele suplimentare erau plătite la negru.

Toate acestea sub amenințarea constantă a concedierii. Unii dintre ei lucrau ca șoferi de stivuitor, indiferent dacă posedau sau nu permisul corespunzător, ceea ce favoriza în mod clar riscul de accidente de muncă în interiorul fabricii.

Lucrătorii erau recrutați în Moldova chiar de un compatriot, un „caporal” care le furniza acte de identitate românești false, pentru a intra în Italia ca cetățeni UE, pe când, în realitate, erau clandestini. În două ocazii, „caporalul” a făcut avansuri unor femei angajate, amenințându-le cu concedierea. Mai mult decât atât, a fost constatată și angajarea unui minor, care nu avea 18 ani împliniți la data angajării. Au fost transmise date false la a Agenzia delle Entrate, pentru a i se elibera „il codice fiscale” necesar la angajare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Trei manageri ai fabricii, președintele Consiliului de Administrație, directorul fabricii și șeful de depozit și distribuție internă au primit ordin de interzicere a activității administrative și manageriale pe o durată de 12 luni.

Într-o conversație pe email, directorii companiei definesc orele lucrate de unii muncitori „la limita sclaviei”.

Șapte persoane sunt cercetate în total pentru infracțiunile de intermediere ilicită și exploatare a muncii, favorizare la intrarea ilegală pe teritoriul statului, șederea ilegală pe teritoriul statului, folosirea forței de muncă clandestină, deținerea și fabricarea de acte de identitate false și fals material săvârșit de persoane fizice.

Distribuie acest articol