Muncitori români agricoli din Italia înghesuiți în portbagaje și exploatați la locul de muncă

Garda de Finanțe italiană a oprit și controlat 7 camionete la Roseto Capo Spulico, în provincia Cosenza (Calabria) din sudul Italiei. În interiorul autovehiculelor se aflau înghesuiți 56 de muncitori străini de mai multe naționalități printre care și lucrători români. Aceștia se întorceau de la fermele în care munceau, iar agenții au descoperit că lucrau fără contracte de muncă și erau plătiți sub nivelul prevăzut de lege.

Mai multe puncte de control au fost organizate de Garda de Finanțe din Montegiordano în zona localității Roseto Capo Spulico, unde au fost oprite cele șapte camionete în care erau înghesuiți, în unele cazuri chiar și în portbagaje, în condiții degradante, 56 de lucrători agricoli străini de naționalitate pakistaneză, nigeriană, bulgară și română. Muncitorii se întorceau de la fermele agricole unde prestaseră servicii. Pe baza declarațiilor și a documentației găsită la bordul autovehiculelor, s-a constatat că muncitorii au fost recrutați prin încălcarea regulilor stabilite în contractele naționale și provinciale din sectorul agricol. Lucrătorii nu aveau întocmit contract de muncă și erau plătiți cu o sumă net inferioară celei stabilită de lege.

La sfârșitul operațiunii 11 „caporali”, inclusiv trei proprietari ai fermelor agricole implicate, au fost trimiși în judecată cu acuzația de intermediere ilicită și exploatarea forței de muncă, infracțiuni pentru care cei acuzați riscă să fie condamnați cu închisoarea de la 1 la 6 ani și o amendă de la 500 la 1000 de euro pentru fiecare lucrător recrutat.

Muncitori români agricoli din Italia, înghesuiți în portbagaje și exploatați la locul de muncă. Foto: Corriere della Calabria

 

Muncitori români agricoli din Italia, înghesuiți în portbagaje și exploatați la locul de muncă. Foto: Corriere della Calabria