Păstori români exploatați în Italia, plătiți cu 2,5 euro pe oră și fără nicio zi liberă

Autoritățile italiene au descoperit în aceste zile fenomene de exploatare a forței de muncă ilegale în trei ferme agricole italiene din localitățile Matelica, Penna San Giovanni și Montemonaco din provincia Macerata, Marche. Proprietarii nu plăteau contribuții la stat pentru 9 muncitori străini, în mare parte de origine română. Muncitorii erau plătiți pentru munca depusă sub limita prevăzută de lege și nu beneficiau de nicio zi liberă, relatează Corriere Adriatico.

Muncitorii lucrau fără nicio zi liberă și erau plătiți cu 2,5 euro pe oră

Ancheta a început după ce unii muncitori români exploatați s-au adresat Ambasadei României la Roma. În urma sesizării autorităților, carabinierii italieni au demarat o anchetă care a scos la iveală numeroase încălcări ale drepturilor lucrătorilor de la cele trei ferme mai sus menționate.

Muncitorii nu beneficiau de un contract de muncă regular, lucrau ca păstori cu orarii de lucru masacrante, de dimineață și până noaptea târziu, pentru o plată care nu era conformă legislației în vigoare.

Condițiile de lucru erau degradante, muncitorii nu beneficiau de echipamentul necesar muncii depuse, lucrau șapte zile din șapte, fără nicio zi liberă săptămânală, de la ora 6.30 până la ora 22.00 pentru o plată de aproximativ 2,5 euro pe oră. Carabinierii au constatat de asemenea că lucrătorii nu au primit inițial informațiile necesare privind protecția și siguranța la locul de muncă și nu beneficiau de dreptul la asistență sanitară în caz de nevoie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Proprietarilor le-au fost sechestrate bunuri în valoare estimativă de 94.000 de euro, iar Tribunalul din Macerata a emis o dispoziție de controlul judiciar pentru cele trei ferme agricole care vor putea funcționa în continuare cu o activitate restrânsă.