Muncitorii români din străinătate așteptați să se întoarcă în țară după ce s-a majorat salariul în construcții

Mărirea salariilor în sectorul construcţiilor va readuce în ţară aproximativ 10% din muncitorii calificaţi şi va reduce semnificativ exodul altora, a declarat, luni, 25 februarie, preşedintele Valentin Petrescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), într-o conferinţă de specialitate.

„Orice firmă depinde de oameni. Şi nu poate avea rezultate o firmă care nu are salariaţi. În acest moment, în România există un deficit de 400.000 de persoane. Încercăm ca prin aplicarea Ordonanţei 114 să rezolvăm cât de cât problema salariaţilor pe mai multe planuri. Încercăm să stopăm plecarea oamenilor din ţară, încercăm să aducem înapoi oameni plecaţi, în special din Italia care se confruntă în prezent cu o recesiune. Cel puţin 10% dintre muncitorii calificaţi din străinătate estimăm că se vor întoarce în România. Nu vorbim de nişte salarii exorbitante. Pentru un specialist, un salariu de 500 de euro nu este ceva ieşit din comun. Însă de aici se pleacă. 3.000 de lei va avea un necalificat, iar pentru specialişti salariile vor fi mult mai mari”, a apreciat Valentin Petrescu.

Acesta susţine că firmele din construcţii ar prefera să lucreze cu muncitori români care se întorc din alte ţări şi care sunt bine pregătiţi decât cu muncitori extracomunitari. Cu toate acestea, dacă nu există suficienţi muncitori români, companiile vor trebui să se orienteze către cei aduşi din afara UE.

„Ordonanţa prin care se prevede majorarea salariilor trebuie îmbunătăţită, pentru că nu ne dorim creşteri doar în zona salarială. Există şi scăpări în această ordonanţă. Vrem un mediu de afaceri concurenţial, corect, transparent”, a spus Valentin Petrescu.

La rândul său, Cristian Erbaşu, vicepreşedinte FPSC, a apreciat că prevederile Ordonanţei 114 nu pot fi considerate ajutor de stat, la fel cum au considerat şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform datelor avansate de Cristian Erbaşu, peste 25% dintre românii care au plecat să lucreze în străinătate muncesc în prezent în construcţii şi sectoare adiacente acestuia.

Distribuie acest articol