Muncitorul din Italia, abandonat în fața casei cu brațul amputat, a decedat la spital

Satnam Singh, un muncitor agricol indian, a decedat la Spitalul San Camillo din Roma, după ce a fost abandonat în mijlocul drumului de către angajatorii săi, cu un braț amputat.

Incidentul tragic a avut loc luni, 17 iunie, în provincia Latina din apropierea Romei, unde Satnam a fost grav rănit de un utilaj pentru tăierea fânului. Mașina i-a tăiat un braț și i-a provocat alte răni grave.

După accidentul la locul de muncă, bărbatul a fost transportat de angajatori către locuința sa, cu un microbuz care transporta alți muncitori, și a fost abandonat în fața casei, iar brațul amputat a fost așezat într-o lădiță de legume de către unul dintre colegii săi.

Alături de muncitorul indian se afla și soția lui, care lucra împreună cu el. Ea a fost cea care a alertat serviciile medicale de urgență după ce au fost abandonați în fața casei.

În ciuda intervenției medicale rapide și a eforturilor susținute ale echipei medicale, bărbatul nu a supraviețuit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Hardeep Kaur, secretar general al sindicatului Flai Cgil Latina, a descris scena ca fiind „ireală”, adăugând că soția lui Satnam, devastată, implora să fie dus la spital.

„Era o scenă ireală – a declarat Hardeep Kaur. „Soția lui Satnam era devastată, continuând să ceară ca cineva să-l ducă la spital. Se arunca la picioarele salvatorilor veniți cu ambulanța și chiar dacă nu vorbea italiana toți am înțeles ce simțea.”

Un act de barbarie în fața căruia trebuie să luptăm

Reprezentanții filialelor Flai Cgil Frosinone, Latina, Roma și Lazio au emis o declarație în care și-au exprimat indignarea și tristețea:

„Ceea ce s-a întâmplat în provincia Latina este de o gravitate și cruzime inacceptabilă, demonstrând un dispreț total pentru viața umană. Acest incident tragic este rezultatul unei stări de exploatare care caracterizează prea multe zone din sectorul agricol”, au spus reprezentanții sindicatului.

„Suntem alături de soția lui Satnam, de colegii săi de muncă și de toți cei care au încercat să-l salveze. Suntem solidari cu comunitatea indiană și cu toți muncitorii angajați la muncă pe câmpurile noastre, și le spunem că pot conta pe noi. Vom continua să luptăm împotriva exploatării și să cerem dreptate.”

Autoritățile cer măsuri împotriva caporalatului

Orlando Tripodi, președintele comisiei de muncă din Consiliul Regional Lazio, și-a exprimat regretul profund pentru moartea lui Satnam Singh și a anunțat intenția de a convoca o comisie specială pentru a combate fenomenul caporalatului.

„Caporalatul este o plagă pe care trebuie să o combatem împreună, fără distincții politice și ideologice. Demnitatea trebuie să fie cuvântul de ordine”, a afirmat Tripodi, adăugând că este necesară o pedeapsă exemplară pentru cei care l-au abandonat pe Satnam fără milă.

Caporalatul este un fenomen de exploatare a muncitorilor, în special în sectorul agricol, prin intermediul unor intermediari ilegali, cunoscuți sub numele de “caporali”.

Acești intermediari recrutează muncitori, adesea migranți, pentru a lucra în condiții precare și cu salarii mult sub nivelul legal, reținând o parte semnificativă din câștigurile lor.

Caporalii se ocupă de organizarea muncii pe câmpuri, transportul muncitorilor și chiar de cazarea acestora, însă de multe ori în condiții deplorabile. Muncitorii sunt astfel prinși într-un sistem de exploatare, fără acces la drepturile și protecțiile prevăzute de legislația muncii.

Caporalatul este un fenomen ilegal și constituie o formă gravă de abuz și exploatare a forței de muncă, care afectează în mod deosebit migranții vulnerabili, adesea aflați în situații de precaritate economică și socială.

Combaterea caporalatului implică măsuri legislative, monitorizarea riguroasă a condițiilor de muncă și protejarea drepturilor muncitorilor.