A murit Lucian Pintilie. Marele regizor român avea 84 de ani

Marele regizor Lucian Pintilie a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Pintilie era internat în stare gravă în spital de ceva vreme.

Lucian Pintilie s-a năcut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina și a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.

Este absolventul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice precum „Copiii soarelui” (1961), „Proştii sub clar de lună” (1962), „Cezar şi Cleopatra” (1963), „Biedermann şi incendiatorii” (1964), „Inima mea e pe înălţimi” (1964), „D’ale carnavalului” (1966), „Livada cu vişini” (1967), „Revizorul” (1972) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie.

După scandalul interzicerii piesei „Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. A plecat la Paris în 1973.

Printre filmele regizate de Pintilie se numără „Reconstituirea”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Terminus Paradis”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul