„Nespole”, denumirea în limba română. Proprietăți și beneficii pentru sănătate

Des întâlnit în Italia de-a lungul lunii iunie, fructul numit de italieni „nespolo” (la plural „nespole”) este o adevărată sursă de sănătate pentru organismul uman. În limba română este numit „moșmonul japonez”.

Există o mare varietate de „nespole”, dar toate fructele de acest fel sunt bogate în vitaminele A, C și grupa B, elemente care le fac foarte benefice pentru organism. Gustul este dulce-acrișor, cu aromă ce te duce cu gândul la gutuie.

Se consumă proaspete sau în preparate precum salate de fructe, dulceață, tarte de fructe, budincă, fructe însiropate sau peltea.

SH_marmellata_di_nespole
Dulceață de „nespole”

Fiind bogat în apă și fibre, acest fruct ajută la inducerea senzației de sațietate, deci este recomandat celor care au nevoie să slăbească și trebuie să urmeze o dietă hipocalorică, ținând cont de aportul scăzut de calorii al acestui fruct.

Antiinflamator, astringent și diuretic, moșmonul reglează funcția intestinală, datorită conținutului bun de fibre. Conform Il Giornale del Cibo, fructele verzi ajută în caz de diaree, în timp ce consumul celor coapte favorizează regresia inflamațiilor hemoroidale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Are proprietatea de a reduce colesterolul „rău” din sânge, datorită prezenței pectinei, o anumită fibră care, de fapt, reduce re-absorbția colesterolului în colon și facilitează expulzarea acestuia.

Este util la buna funcționare a vaselor de sânge și a întregului sistem circulator, datorită prezenței potasiului care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și astfel previne patologii precum infarctul și accidentul vascular cerebral.

Datorită caracteristicii sale diuretice, este util și pentru cei care suferă de probleme renale, cum ar fi insuficiența renală, calculii renali, hiperuricemia și guta. În timp ce prezența amigdalinei (vitamina B17) face ca moșmonul să aibă efecte benefice și asupra ficatului.

Siropul de moșmon japonez amestecat cu alte ingrediente se folosește în medicina tradițională chineză pentru tratarea faringitei și ca expectorant, pentru tulburări digestive și respiratorii.

Din frunzele arborelui se extrage o substanță folosită în cosmetică și medicină, care luptă împotriva căderii și ajută în același timp la creșterea părului.

Din frunze, de asemenea, s-a extras o substanță care ar contribui la inhibarea celulelor canceroase, dar deocamdată totul e în stadiu de cercetare.

Distribuie acest articol