Nicușor Dan, candidatul independent calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, a vorbit despre nevoile reale ale românilor din diaspora și despre măsurile pe care statul român ar trebui să le adopte pentru a-i sprijini.
Într-un interviu acordat pentru Știrile Pro TV, acesta a subliniat că prima solicitare venită din partea românilor plecați este recunoașterea faptului că ei există și contribuie, cu cinste, la imaginea țării în străinătate.
„Primul lucru pe care-l spun oamenii de acolo… Și sunt oameni care ne reprezintă cu cinste; adică, să ai o firmă de români în Spania, în Marea Britanie, e un motiv de mândrie și oamenii apelează la tine pentru că românii sunt oameni serioși…
Primul lucru pe care oamenii ăștia îl spun: trebuie ca noi să simțim că statul nostru știe că existăm, că pare că ne-a abandonat, că pare că suntem, așa, o parte din politica externă., a precizat Nicușor Dan.
Candidatul la Președinție a punctat și faptul că mulți români din diaspora nu își doresc să revină imediat în țară, dar își imaginează o întoarcere la pensie, ceea ce este adesea împiedicat de teama legată de sistemul de sănătate din România.
„Deci, oamenii (românii din diaspora – n.r.) nu au așteptări foarte foarte mari de la statul român. Ei vor ca statul român să fie comparabil, ca funcționare, cu statele în care sunt ei.
Noi nu trebuie să le spunem, să le impunem, să aleagă locul unde sunt, că poate au familie, au copii care sunt la școală în momentul ăsta, dar trebuie să facem din România statul în care să poată să fie o opțiune pentru ei.
Sunt mulți care spun că nu-și doresc să vină acum, dar și-ar dori să vină la pensie, numai că le e frică de sistemul de sănătate din România și atunci trebuie să lucrăm la sistemul de sănătate”, a mai spus candidatul la Președinție.
„Și, pentru a păstra legătura cu ei, foarte important, trebuie să facem în mod sistematic – evident, pentru cine dorește – cursuri de limbă română pentru copiii celor care au plecat acum un an, acum zece ani, acum 12 ani, e ceva ce își doresc”, a mai adăugat candidatul independent la Președinție.
Nicușor Dan a subliniat, de asemenea, că mulți români care se întorc din străinătate pentru a investi în țara noastră pleacă înapoi dezamăgiți fiindcă statul le pune mai multe piedici decât îi ajută:
„Pentru cei care vor să se întoarcă, să-și deschidă o afacere, cu banii pe care i-au câștigat, au nevoie de un ajutor din partea statului român, un oficiu care să-i ajute în diferite chestiuni birocratice, pentru că au venit mulți și au plecat înapoi, nereușind să înțeleagă de ce statul român le pune piedici”, a spus el.
În paralel cu aceste declarații, un sondaj realizat de AtlasIntel pentru HotNews și publicat astăzi, 13 mai 2025, indică o competiție extrem de strânsă între Nicușor Dan și George Simion (AUR) înaintea turului al doilea.
Ambii candidați sunt cotați cu 48,2% din intențiile de vot, atât în țară, cât și în diaspora. Sondajul a fost realizat în perioada 9-12 mai, pe un eșantion de 3.995 de respondenți, și are o marjă de eroare de ±2 puncte procentuale.
Redistribuirea voturilor candidaților eliminați din primul tur îl avantajează pe Nicușor Dan. Potrivit sondajului, 91,7% dintre votanții lui Crin Antonescu (candidat PSD-PNL-UDMR) și 96,7% dintre cei ai Elenei Lasconi (USR) ar vota cu Dan. În plus, 69,3% dintre votanții lui Victor Ponta l-ar sprijini tot pe candidatul independent, în timp ce doar 22,6% dintre aceștia ar opta pentru George Simion.
Deși George Simion a obținut în turul întâi un rezultat mult peste estimările sondajelor – 41%, față de doar 30,2% cât îl credita AtlasIntel înaintea alegerilor – dinamica votului în turul doi pare să fie influențată decisiv de alegătorii celorlalți candidați. Andrei Roman, șeful AtlasIntel, a explicat acest salt printr-un „val de sprijin” venit în ziua votului, mai ales din partea electoratului PSD dezamăgit de disputele interne din alianța susținătoare a lui Antonescu.
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 18 mai, iar votul românilor din diaspora este inclus în sondajele prezentate. Rezultatul se anunță imprevizibil, iar sprijinul diasporei și al votanților indeciși ar putea înclina decisiv balanța.