Nicușor Dan, proiect dedicat diasporei în prima zi ca președinte: „O structură pentru cei care vor să revină acasă”

În prima sa zi oficială ca președinte al României, Nicușor Dan a propus un proiect fără precedent destinat românilor din diaspora, subliniind dorința de a întări legăturile dintre stat și cetățenii plecați peste hotare.

nicusor-dan-depunere-juramant--foto-vlad-chirea-2025-05-26-at-15-41-46-1
Sursă foto: libertatea.ro.

Propunerea a fost prezentată luni, 26 mai 2025 în cadrul discursului ținut în Parlament, la ceremonia de învestire, și vizează crearea unei structuri speciale pentru românii care doresc să revină în țară, în special pentru cei care intenționează să investească în România.

„În ceea ce îi privește pe românii din diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile şi serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă şi special celor care doresc să se întoarcă pentru a investi în România”, a declarat Nicușor Dan în fața parlamentarilor.

Proiectul este una dintre primele măsuri anunțate de noul președinte, ales în turul al doilea al alegerilor din 18 mai.

Deși a pierdut în diaspora, unde a obținut 723.590 de voturi (44,22%), față de contracandidatul său George Simion, care a obținut 912.806 voturi (55,78%), Nicușor Dan a transmis un mesaj clar că românii din afara granițelor reprezintă o prioritate în noul mandat prezidențial.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tot în discursul său, președintele a reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și a anunțat intenția de a extinde proiectele comune dintre cele două state.

Printre inițiativele vizate se numără consolidarea infrastructurii energetice și de transport, crearea unui fond de garantare a investițiilor românești în Moldova, intensificarea schimburilor culturale și academice și funcționalizarea instituțiilor problematice, precum vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Un președinte activ încă din prima zi

Ceremonia de învestire a avut loc luni, 26 mai 2025, în Parlamentul României, într-o atmosferă marcată de agitație și simbolism politic.

Nicușor Dan a fost întâmpinat de o sală plină de oficiali, politicieni, lideri religioși și foști președinți.

nicusor-dan-depunere-juramant--foto-vlad-chirea-2025-05-26-at-15-41-47-3
Sursă foto: libertatea.ro.

Încă de la primele ore ale dimineții, curtea Palatului Parlamentului era plină de mașini, semn al interesului generat de evenimentul care marchează începutul unei noi etape politice.

Printre participanți s-au numărat șefi de instituții, precum Valeriu Zgonea (ANCOM), Alexandru Petrescu (ASF), Mihai Busuioc (Curtea de Conturi), Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal) și Bogdan Chirițoiu (Consiliul Concurenței).

Au fost prezenți și foști președinți ai României: Emil Constantinescu și Traian Băsescu, cel din urmă fiind una dintre cele mai căutate persoane pentru selfie-uri, în ciuda tensiunilor anterioare cu Parlamentul.

nicusor-dan-depunere-juramant--foto-vlad-chirea-2025-05-26-at-15-41-46-2
Sursă foto: libertatea.ro.

De asemenea, în sală au fost prezente fețe bisericești, inclusiv Patriarhul Daniel, sosirea acestuia provocând o ușoară agitație în rândul personalului de protocol.

traian-basescu-patriarhul-daniel-si-nicusor-dan-foto-vlad-chirea
Sursă foto: libertatea.ro.

Discursul lui Nicușor Dan, considerat de mulți mai apropiat de cel al unui prim-ministru, a atins teme majore: fiscalitate, justiție (cu accent pe reforma Curții Constituționale), mediu, pensii, digitalizare, agricultură, cultură și patrimoniu.

A subliniat că va merge la ședințele de guvern ori de câte ori va fi nevoie, asumându-și un rol activ în politica internă – o atitudine specifică unui „președinte-jucător”.

Tensiuni politice și gesturi simbolice

Ceremonia nu a fost lipsită de momente tensionate. Parlamentarii din partidul SOS s-au întors cu spatele în momentul citirii validării mandatului prezidențial de către Marian Enache, președintele Curții Constituționale.

După această scenă, s-a auzit un „Să vă fie rușine, CCR!”, iar doi parlamentari au părăsit sala, printre care Tudor Ionescu, fost lider al formațiunii Noua Dreaptă.

La rândul său, Gigi Becali, fost deputat AUR și finanțator al clubului de fotbal FCSB, a fost protagonistul unui moment neașteptat. În timp ce oferea un interviu telefonic din sala Parlamentului, a fost salutat de Nicușor Dan.

Becali a relatat ulterior că a profitat de ocazie pentru a-și cere scuze pentru criticile aduse în timpul campaniei electorale.

„Când am văzut că s-a uitat la mine și m-a salutat omul, m-am sculat de pe scaun și am dat mâna cu el.

Am spus: «Domnule, iartă-mă! Iertați-mă pentru câte v-am făcut».

Dacă era altul, la câte am zis de el, trecea, se uita urât și pleca. Un om cuminte, pe cuvânt!”, a spus Becali.

Începutul epocii „Nicușor Dan”

După încheierea discursului și sesiunea de fotografii, președintele a primit o icoană din partea unei asociații care se ocupă de copii cu autism.

La ora 13:14, Administrația Prezidențială a transmis oficial primul discurs al lui Nicușor Dan în noua calitate, semnalând intrarea într-o nouă etapă pentru instituția prezidențială.

Primul gest oficial, respectiv propunerea unui program dedicat diasporei, vine în contextul unei Românii polarizate și sub presiunea reformelor așteptate de cetățeni.

Din primele declarații, președintele pare decis să-și exercite mandatul activ, implicându-se direct în marile teme ale guvernării și în raport cu toate instituțiile-cheie ale statului.