Sfântul Andrei – noaptea în care fetele pot afla cine le este ursitul. Tradiții și superstiții românești

În popor, noaptea de Sfântul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, este însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Se spune că în această noapte spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, în timp ce oamenii se apără de toate cele rele cu ajutorul magiei și al usturoiului.

Există foarte multe obiceiuri și superstiții legate de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu măritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele.

Noaptea în care fetele pot afla cine le este ursitul

Cunoscută în multe zone drept o metodă sigură de a-l vedea anticipat pe cel sortit este „turta Sfântului Andrei”. Aceasta turtă se prepară în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei şi este o turtă specială ce capătă atribute magice. Se prepară din faină de grâu şi în aluatul ei se adăugă apă şi multă sare.

În zona Moldovei, se respectă cu sfinţenie reţeta moştenită din străbuni: o lingură de făină de grâu, o lingură de apă, o lingură de sare. Turta se coace binişor pe plita sobei, iar fetele care vor să-şi vadă în vis alesul trebuie să o mănânce înainte de culcare. Dacă fata respectivă se va mărita anul viitor, în vis îi va apărea viitorul soţ oferindu-i apa spre a-şi potoli setea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tot pentru a afla fetele cine le va fi mire, mai exista obiceiul care presupunea coborârea unei lumânări aprinse într-o fântână. Lumânarea nu era însă una oarecare, ci una sfinţită, de preferinţă lumânarea cu care s-a adus lumina acasă de Paşte. Lumânarea trebuia coborâtă în fântână până când ajungea la nivelul apei. Apoi fetele îl invocau pe sfântul Andrei, cerându-i permisiunea şi favoarea de a le lăsa să vadă imaginea viitorului lor soţ reflectată pe suprafaţa apei din fântâna.

Se spune totodată că fetele nemăritate îşi pot visa alesul în noaptea dinspre sfântul Andrei dacă înainte de a adormi au ascuns un firicel de busuioc sfinţit sub pernă.

Un alt obicei de aflare a ursitei în dragostei este cel al „făcutului cu ulcica”. La miez de noapte, fetele care doresc să cucerească inima celui iubit trebuie să întoarcă cu gura în jos o ulcică de lut nouă, „neîncepută”, iar pe fundul acesteia să lase să ardă mocnit 3 cărbuni încinşi. Până în momentul în care se sting cărbunii, fata respectivă are datoria de a rosti o incantaţie, rotind uşor vasul pentru ca şi atenţia iubitului să se întoarcă către ea.

Alte tradiții și obiceiuri populare

În afară de practici magice, în vechime, în această seară flăcăii și fetele mari petreceau împreună, se veseleau, făceau turta Sfântului Andrei care se atârnă la coardă și toți trebuiau să sară să o apuce cu gura.

De Sfântul Andrei femeile întorc oalele şi cănile cu gura în jos sau scot din soba cenuşa caldă pentru că strigoii să nu se adăpostească la căldura sau împrăştie prin curte bucăţi de pâine pe care strigoii să le mănânce şi să nu mai intre în casă.

Ca să se apere de vârcolaci atârnă şiruri de usturoi la intrare şi lasă candela aprinsă (în unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile uşilor şi ferestrelor).

Animalelor li se amestecă în hrană câte un fir de busuioc sau li se pune o picătură de aghiasma în apă. În trecut exista „descântecul sării”: un drob de sare descântat era îngropat în fata grajdului. El era dezgropat la primăvară de Sfântul Gheorghe când sarea era amestecată în hrana animalelor ca să le ferească de farmece.

- Continuarea după publicitate -

În tradiţia populară se spune că dacă faci cruci la uşi şi la ferestre cu usturoi în seara care precede ziua Sfântului Andrei, te protejează împotriva „făcăturilor”.

Fetele mai fac un colac din pâine dospită, punând în mijlocul lui câte un căţel de usturoi. Colacul este aşezat într-un loc călduros, unde este lăsat vreme de o săptămână. Dacă răsare usturoiul din mijlocul colacului, fata cunoaşte că va fi cu noroc. Dacă nu răsare, fata se întristează şi spune că va fi lipsită de noroc.

De Sfântul Andrei se poate află prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recolta.

La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate. Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea.