Noi reguli în Italia pentru transportul în comun și de marfă: trenuri, autobuze, taxiuri și nave

Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, a semnat împreună cu ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Enrico Giovannini, o ordonanță care prevede o serie de noi reguli pe timp de pandemie în cazul transportului de persoane și mărfuri, informează Corriere della Sera.

Prevederi principale pentru transportul cu trenul

Certificatul verde COVID (Green Pass) va fi verificat în incinta gărilor, înainte ca pasagerii să urce în tren. Regula se va aplica mai ales în gările marilor orașe, unde există „porți de acces” la peroane (Milano Centrale, Firenze Santa Maria Novella, Roma Termini).

Pentru celelalte stații, „dacă acest lucru nu este posibil, verificarea va putea fi efectuată de către personalul de bord, odată cu verificarea biletului de călătorie”, se arată în textul ordonanței.

Printre noutăți se remarcă și posibilitatea de a opri trenul dacă există un caz suspect de Covid. „În cazul pasagerilor care prezintă simptome Covid la bordul trenului, trebuie să fie informate cu promptitudine Poliția Feroviară și autoritățile sanitare. După evaluarea stării de sănătate a pasagerului, acestea sunt responsabile în a decide asupra „posibilității de a opri trenul pentru o intervenție la bord sau a oferi spații speciale de călătorie dedicate persoanei cu simptome”. Compania de căi ferate va avea sarcina de a „proceda ulterior cu igienizarea specifică a trenului”, înainte de a-l repune în funcțiune.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autobuze

Autobuzele care efectuează transport public de persoane, trebuie igienizate, la fel ca și trenurile, o dată pe zi. Ușile de urcare și coborâre din autobuze rămân cele centrale și din spate. Însă, cu noua ordonanță, „în alternativă” revine în folosință și ușa din față, cu condiția să fie montat „un separator special de protecție pentru zona șoferului”.

Trebuie să se garanteze în continuare „posibilitatea urcării și coborârii pe ușa centrală și cea din spate, folosind timpii de așteptare necesari pentru a evita contactul dintre cei care coboară și cei care urmează să urce în autobuz.”

De asemenea, ordonanța mai prevede că „reluarea treptată a activităților de vânzare de bilete și control la bord trebuie să se desfășoare în condiții de siguranță, garantând personalului responsabil asigurarea măștilor chirurgicale sau a măștilor cu un nivel superior de protecție (FFP2), precum și a dezinfectanților, pentru igienizarea frecventă a mâinilor.”

Taxiurile și NCC (mașini închiriate cu șofer)

Ordonanța prevede pentru taxiuri și NCC că „bancheta din spate nu trebuie să fie ocupată de mai mult de doi pasageri dacă nu sunt membri ai aceleiași familii”. În interiorul taxiurilor „este posibil să se instaleze panouri separatoare între șofer și pasager”.

Navele și transportul de marfă

În ceea ce privește navele și feriboturile, ordonanța impune „evitarea pe cât posibil a contactului dintre personalul de la sol și personalul de la bord” și recomandă „distanța interpersonală de cel puțin un metru”. „Masca” rămâne obligatorie pentru personal și pasageri.

În sectorul transportului de marfă, protocolul actualizat confirmă că, dacă nu au mască șoferii trebuie să rămână la bordul vehiculelor, în timp ce dacă ei coboară și intră în contact cu alți operatori, trebuie să poarte mască.

Încărcarea/descărcarea mărfurilor trebuie să aibă loc în condiții de siguranță, cu metode care să nu implice contacte directe între operatori și șoferi.