Nou decret în Italia: de la 15 octombrie Green Pass obligatoriu pentru toți lucrătorii

Începând de la 15 octombrie va fi necesar un certificat Covid (în Italia numit Green Pass) pentru toți angajații publici și privați, a declarat joi, 16 septembrie, ministrul sănătății Roberto Speranza, într-o conferință de presă la Palazzo Chigi, alături de ministrul pentru afaceri regionale și autonomii, Mariastella Gelmini, ministrul administrației publice, Renato Brunetta și ministrul muncii și politicilor sociale, Andrea Orlando.

Textul noului decret a fost aprobat în această seară de Consiliul de Miniștri.

Italia va fi astfel prima țară europeană unde nu va fi permisă intrarea într-o fabrică, într-un birou, pe un șantier sau la orice alt loc de muncă, public sau privat, fără un certificat care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de Covid.

Certificatul digital verde (Green Pass) poate fi eliberat și după administrarea primei doze de vaccin, fiind valabil până la data programată pentru administrarea celei de-a doua doze (în cazul unui vaccin cu doză dublă).

În ce privește testul Covid, termenul de valabilitate va fi de 72 de ore pentru cel tip PCR și 48 de ore pentru testul antigen.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sancțiuni:

Amenzi de până la 1.500 de euro pentru cei care nu se vor conforma și concediu fără plată după cinci zile de absență pentru salariații la stat și numai după o zi pentru cei de la privat. Nu vor putea însă să fie concediați.

Certificatul Covid va fi obligatoriu și pentru personalul care desfășoară activități în sectorul casnic: menajere, îngrijitoare, bone etc.

Scopul acestei măsuri, valabile până la sfârșitul stării de urgență de la 31 decembrie 2021, este vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane, pentru a se atinge o „imunitate socială” și a se considera că populația se află în siguranță în ce privește riscul infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Dacă odată cu venirea iernii numărul cazurilor de Covid va crește, autoritățile au anunțat că va fi luată în considerare o înăsprire suplimentară a măsurilor și vaccinul va deveni obligatoriu pentru toată lumea (inclusiv pentru șomeri, pensionari și persoanele casnice).

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit până la acest moment cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi.