Noul regulament Schengen, care prevede verificări sistematice la granițele țărilor din UE, a fost adoptat de Parlamentul UE cu majoritate de voturi.

Prezentat în decembrie 2015 de către Comisia Europeană, noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru granițe (SBC), a fost adoptat de Parlamentul European cu o largă majoritate de voturi, joi, 16 februarie 2017, într-o sesiune plenară la Strasbourg, informează Agerpres.

Conform noilor reguli prevăzute de acesta, toți cetățenii Uniunii Europene și din state-terțe care vin în UE sau pleacă din UE, vor fi verificați sistematic în bazele de date, precum cea a documentelor furate, se relatează printr-un comunicat de presă al co-legislativului european. Danemarca, Marea Britanie și Irlanda, însă, nu s-au raliat acestui regulament.

Modificările au fost votate în Parlamentul European cu 469 de voturi pentru și 120 de voturi împotrivă, urmând ca acestea să intre în vigoare a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE și vor fi aplicate imediat. Aceste modificări obligă statele membre UE să efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec granițele externe ale Uniunii, în bazele de date cu documente furate și pierdute, în sistemul de informații Schengen (SIS) și în alte baze de date UE relevante. Aceste verificări vor fi obligatorii la toate punctele de trecere a granițelor, aeriene, maritime sau pe uscat, atât la intrarea cât și la ieșirea din UE.

Aceste noi reguli vin ca răspuns la amenințările teroriste din Europa, în urma atacurilor din Bruxelles, Paris și Berlin, dar și pentru a combate fenomenul „luptătorilor străini”, definiție dată cetățenilor UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic în Siria și Irak.

Conform noului regulament, atunci când aceste verificări vor întârzia prea mult traficul la granițe maritime sau pe uscat, statele UE au posibilitatea de a face verificări „țintite”, cu condiția ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea amenințări, printre altele, la securitatea internă sau politicile publice. Persoanele supuse acestor verificări „țintite” vor trece printr-o verificare obișnuită prin care vor fi obligați să dovedească validitatea documentelor de călătorie și să confirme identitatea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru granițele aeriene, verificările țintite pot fi prelungite pe o perioadă de șase luni după intrarea în vigoare a noului regulament iar, în cazuri excepționale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilități pentru a face verificări sistematice și au nevoie de timp pentru a se adapta, ele pot fi prelungite ulterior pe o perioadă de maximum 18 luni.

Securizarea granițelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa și protejarea dreptului la viață, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viață pe care o salvăm descoperind un potențial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecția minimă pe care avem datoria de a o asigura cetățenilor noștri”, a declarat raportorul PE privind noul regulament Schengen, eurodeputata română, Monica Macovei.

Distribuie acest articol