O femeie a supraviețuit într-o barcă alături de cadavrul soțului său timp de o săptămână, plutind în derivă

Maria das Gracas Mota Bernardo, o braziliancă de 64 de ani, a mâncat pește crud și făină timp de o săptămână pentru a supraviețui într-o barcă plutind în derivă pe Rio Negro (un afluent al fluviului Amazon), alături de cadavrul soțului său care a făcut infarct și a murit în timpul unei croaziere dedicată pescuitului.

După cum relatează publicația braziliană Globo care o citează pe Cristiane Bernardo, fiica Mariei, cei doi soți au părăsit Comunitatea Carao în seara zilei de 28 martie, pentru a ajunge la locul de pescuit a doua zi, în primele ore ale dimineții.

photo_2023-04-07_21-50-19
Maria das Gracas Mota Bernardo, alături de soțul său. Foto: Globo

La pescuit în doi

Jose Nilson de Souza Bernardo, în vârstă de 69 de ani, era un pescar experimentat și, pentru prima dată de când pleca la pescuit, și-a invitat soția să meargă cu el. Cei doi soți urmau să se întoarcă acasă joi, 30 martie. „Plănuiseră această călătorie de luni de zile. Voia să meargă cu el să facă poze. Voiau să fie momentul lor”, a dezvăluit fiica celor doi.

Jose și Maria au folosit două ambarcațiuni: una a fost folosită ca adăpost, iar o ambarcațiune mică a fost folosită pentru depozitarea peștelui. Aceasta a fost găsită de localnici la scurt timp după dispariția cuplului. Conform relatărilor soției, Jose a făcut infarct și a murit chiar în prima zi de pescuit, pe 29 martie, în jur de miezul nopții.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Aveau o sobă mică și un bidon cu apă. Au luat cina, iar el s-a dus să se întindă în hamac. S-a rupt frânghia hamacului și el a tresărit, a țipat, s-a ridicat și s-a lovit la genunchi.

S-a așezat iar în hamac și a început să-și facă vânt singur cu o cârpă. I-a spus mamei că îi este cald. Apoi s-a ridicat, a țipat și a căzut din nou. S-a chinuit să iasă din hamac. Mama l-a prins, i-a ridicat capul și el și-a dat ultima suflare”, a povestit fiica celor doi.

După moartea soțului, Maria a decis să lege ambarcațiunea cu pește de un copac. Sexagenara a decis să caute ajutor, dar motorul bărcii care-i servea drept adăpost s-a oprit. „S-a dus la prova și a început să vâslească. Și-a petrecut zile întregi vâslind”, a explicat Cristiane.

Aventura

Cristiane a spus că, în primele zile, mama ei a mâncat pește crud și făină. „După cum mi-a povestit, într-o zi a băut doar apă. În altă zi a mâncat făină și a băut doar suc de lămâie”, a adăugat ea.

În a treia zi, un bărbat a trecut pe lângă barca Mariei într-o canoe cu motor. „Ea a cerut ajutor. Pur și simplu nu i-a dat nicio atenție, și-a văzut de drum”, a relatat Cristiane.

Deja în derivă, Maria a hotărât să lovească în oalele care se aflau pe barcă, pentru a fi auzită. „A țipat și nimeni nu a răspuns”, a dezvăluit fiica ei.

Când trupul lui Jose a început să se descompună, Maria a decis să meargă de cealaltă parte a bărcii, apoi și-a legat o cârpă peste gură. „S-a apucat de vâslit. Nu a mai putut să doarmă. Dorința ei a fost să-i aducă trupul acasă, să-l aducă familiei, să-i ofere o înmormântare demnă”, a spus Cristiane.

Sub razele soarelui tropical și rafalele ploilor continue, sexagenara a fost nevoită să apere trupul soțului de diverse vietăți care au adulmecat mirosul cadavrului. „Ea a spus că vulturii stăteau la pândă pe acoperișul ambarcațiunii. I-a lovit, a țipat la ei. A luat prelata de pe vârful copertinei și a pus-o pe cadavru, pentru că deja numeroase insecte se așezaseră pe el”, a povestit Cristiane.

Maria a mai povestit familiei sale că mici aligatori (caimani – specie de reptile carnivore ce pot ajunge la 1,2 metri lungime) se plimbau în jurul bărcii. Înainte de a fi găsită de agenții de la Marina braziliană, curajoasa femeie și-a legat o frânghie de propriul corp.

„Știa că în orice moment poate cădea în apă și ea nu știe să înoate”, a precizat fiica ei subliniind că mama ei este slăbită și zguduită în urma aventurii sale terifiante. „Nu poate dormi”, a adăugat Cristiane.

photo_2023-04-07_21-50-15
Maria das Gracas Mota Bernardo, în barca în care a stat o săptămână alături de soțul decedat. Foto: Globo

Salvarea

Echipajul de la Marina braziliană a localizat ambarcațiunea Mariei în dimineața zilei de marți, 4 aprilie, plutind în derivă pe Rio Negro, în apropiere de orașul Iranduba (la 43 de kilometri de Manaus, capitala statului Amazonas) și la 161 de kilometri de locul în care cuplul brazilian a plecat la pescuit.

Elicopterul Marinei braziliene a salvat-o pe Maria folosind tehnica „helocasting” (în care echipajul de salvare sare în apă și înoată până la ambarcațiune). Femeia a primit primul ajutor și a fost apoi transportată cu elicopterul la Manaus. Acolo a fost îndrumată la Serviciul de Urgență Zona Sud (SPA Zona Sul).

Maria a fost externată în dimineața zilei de miercuri, 5 aprilie. Departamentul de Stat al Sănătății (SES-AM) a raportat că Maria das Gracas a primit îngrijiri clinice și psihologice. „A fost zguduită emoţional. După evaluarea de către echipa medicală, pacienta a fost externată”, a informat secretariatul unității medicale.

Trupul lui Jose Nilton a fost transportat de pompieri la morga spitalului din localitatea Novo Airao. Familia încearcă să transfere cadavrul la Manaus, unde plănuiește să-l înmormânteze. Marina braziliană a precizat că va fi declanșată o anchetă pentru investigarea cazului.