O femeie bolnavă de anorexie a anunțat că-și va pune capăt zilelor. „Nu mai pot, am ajuns la capătul răbdării”

Lisa Pauli, o femeie în vârstă de 47 de ani, care se luptă cu anorexia de foarte mulți ani, și-a exprimat dorința de a-și pune capăt zilelor. Canada, țara sa natală, va respecta această decizie și va furniza în mod legal asistența medicală necesară pentru a-i îndeplini dorința.

Povestea Lisei a fost relatată de agenția de presă Reuters. Aceasta, la vârsta de 47 de ani și cu o greutate de abia 40 de kilograme, a decis să renunțe la lupta cu boala cu care se confruntă de atât de mult timp.

„Fiecare zi este un infern”, a mărturisit femeia. Ea se confruntă cu o relație complexă și distorsionată cu propriul corp încă de la vârsta de 8 ani, relatează Huffington Post.

700-2023071893615 (13)
Lisa Pauli. Foto: Huffington Post

„Sunt atât de obosită… Nu mai pot, am ajuns la capătul răbdării. Am încercat totul. Simt că mi-am terminat de trăit viața.”

Autoritățile din Canada îi vor respecta dorința și îi vor oferi asistență medicală legală pentru a muri. Procedura devine posibilă grație extinderii criteriilor pentru moartea asistată medical, care, începând cu anul 2024, vor include și persoanele care suferă numai de boli mintale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Canada a legalizat moartea asistată în 2016 pentru persoanele cu boli terminale și a extins această măsură în 2021 la persoanele cu boli incurabile, chiar dacă acestea nu sunt terminale.

Noua dispoziție, care include moartea asistată pentru persoanele cu tulburări psihice, va poziționa Canada ca fiind una dintre țările cele mai avansate în ceea ce privește asistența medicală în caz de deces.

În 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, 10.064 de persoane au murit prin moarte asistată, reprezentând aproximativ 3,3% din decesele din Canada în acel an.

Moartea asistată face referire atât la sinucidere, dar și la eutanasiere. Diferența dintre cele două este că în sinuciderea asistată, pacientul își administrează tratamentul ce îi va termina suferința, iar medical va fi martor, iar în cazul eutanasierii, medical îi va administra tratamentul.