O fetiță româncă de numai 6 ani din Italia a sunat la 112 când și-a văzut tatăl că îi bate mama

O fetiță româncă în vârstă de numai 6 ani, care locuiește cu părinții săi în localitatea italiană Vinovo din provincia Torino, în Piemonte, a reușit să sune singură la Numărul Unic de Urgență 112 pentru a cere ajutorul forțelor de ordine când a văzut că tatăl o bate pe mama sa.

Potrivit ziarului La Stampa, în vârstă de 39 de ani și de origine română, a venit acasă beat și a bătut-o pe soția sa, în vârstă de 40 de ani. Incidentul s-a petrecut în seara zilei de luni, 21 august 2023.

Cu un curaj remarcabil, micuța româncă a sunat la 112 folosind telefonul mamei sale, comunicând operatorului, cu voce tremurătoare dar fermă, situația gravă la care era martoră.

Mama fetiței, observând că aceasta vorbește la telefon, a luat aparatul și a realizat că fiica ei apelase numărul de urgență.

Femeia a continuat apoi conversația cu operatorul, confirmând cele spuse de fetiță și furnizând adresa lor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În scurt timp, patrulele carabinierilor au ajuns la locuința lor, unde au găsit-o pe mamă cu semne vizibile de agresiune pe față.

Femeia a fost transportată la spital, unde medicii au constatat că femeia va avea nevoie de îngrijiri medicale pentru a-și vindeca rănile timp de circa o săptămână. Din fericire, fetița nu a fost rănită.

Tatăl ei, în schimb a fost reținut pe loc de autorități și arestat sub acuzația de violență domestică, declanșându-se astfel „codul roșu” – o procedură specială a autorităților aplicată în cazuri le de violență în familie.

Din investigațiile făcute de carabinieri a reieșit că familia se mutase în Vinovo de puțin timp. Se pare că în trecut, mama victimei avusese alte incidente cu soțul ei în alte orașe în care au locuit.

Ancheta continuă pentru a determina dacă bărbatul de 39 de ani a avut comportamente violente similare în trecut.

Cu toate acestea, potrivit primelor discuții cu mama, nu există dovezi că bărbatul ar fi fost violent cu fiica lor. Atât mama cât și fetița ei au fost transferate într-o locație protejată.

Curajul și prezența de spirit a micuței româncei a impresionat forțele de ordine. Este posibil ca mama să o fi învățat pe fetița ei să sune la 112 în caz de pericol, iar la vederea violenței din familia sa, ea și-a adus aminte de acest număr vital și a acționat în consecință.

De-a lungul anilor, autoritățile din Italia și-au intensificat atenția asupra cazurilor de violență domestică. Semnalele nu sunt subestimate sau ignorate.

În ultimele trei luni, forțele de ordine au intervenit, în medie, o dată pe zi în provincia Torino. Aceste intervenții se finalizează de obicei cu un arest sau cu o plângere.

Acțiunile carabinierilor se datorează și campaniilor de comunicare masive din ultimii ani, care sprijină victimele violenței domestice, ajutându-le să găsească curajul să se revolte și să-și facă auzită vocea.

Vă reamintim pe această cale datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor:

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • Sau adresați-vă la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.