O italiancă ajută în România tinerele care au părăsit orfelinatele. A creat pentru ele „Curtea culorilor”

Adriana Formenti, o voluntară italiancă originară din Brescia, a fondat în România o casă de tip familial numită „La Corte dei colori” (Curtea culorilor), în Sârbova, un mic sat rural situat la aproximativ 30 de kilometri de Timișoara.

Adriana Formenti, care își împarte timpul între România și Brescia, a fost inițial atrasă de România prin intermediul unui proiect al preoților carmelitani, menționează Giornale di Brescia.

Scopul principal al centrului Curtea culorilor, înființat de ea și de colega sa, Luisa Dallara, este de a primi și asista tinerele singure, care au părăsit orfelinatele, care trăiesc în condiții de fragilitate socială sau provin din situații defavorizate, prin parcursuri de muncă și educaționale care vizează incluziunea socială și autonomia acestora, permițându-le o viață demnă și un acoperiș deasupra capului.

420013357_768690468621482_8652248569636838888_n
Centrul Curtea culorilor. Sursa foto: Facebook

În prezent, Curtea culorilor oferă un refugiu cald și oportunități de muncă pentru patru tinere dezavantajate și copiii lor. Aceste femei, care, devenind majore, au fost abandonate fără a avea capacitatea de a se îngriji singure.

photo_2024-02-08_19-53-20
Adriana Formenti, rândul de jos, în mijloc, Luisa Dallara și tinerele găzduite în centrul său familial. Foto: Giornale di Brescia

Pe lângă activitățile în grădina de legume, în centrul respectiv are loc și o activitate de procesare a lactatelor. Se achiziționează lapte de trei ori pe săptămână pentru producerea de iaurt, ricotta și brânzeturi delicioase.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Centrul produce acum 13 tipuri de brânză, recunoscute în toată România și vândute la piața producătorilor ecologici din Timișoara.

423583467_843442224462074_3318826383772860730_n

Italianca a explicat cu entuziasm și un oarecare orgoliu reușita lor:

„Am renovat o casă și la parter am amenajat laboratorul pentru atelierul nostru de preparare a brânzeturilor, împreună cu o cramă pentru a lăsa brânzeturile la maturat. Muncim șase, șapte ore pe zi, dar fetele sunt fericite văzând că fac ceva care place tuturor.”

Alegerea României ca locație pentru acest proiect nu a fost întâmplătoare. Formenti a fost motivată de problemele semnificative ale țării legate de copiii străzii și de lipsa unei culturi a ajutorului social.

De asemenea, a subliniat că în zona rurală unde funcționează „La Corte dei colori”, condițiile de viață sunt încă destul de dificile, cu acces la apă curentă disponibil doar recent și încălzire pe bază de lemne.

Pentru viitor, Adriana Formenti își propune să extindă proiectul prin adăugarea unui atelier dedicat producției de paste făinoase, utilizând ouăle de la numeroasele lor găini.

Acest plan ar urma să fie susținut de Punto Missione și Movimento ecclesiale carmelitano (Mec), dar este deschis și contribuțiilor externe.

„Inițiativa noastră oferă nu doar un loc de muncă, ci și un cămin, o familie”, a spus Adriana Formenti, subliniind angajamentul lor de a trăi credința într-un mod concret și de a oferi sprijin celor în nevoie.