O italiancă de 93 de ani, conduce opt restaurante: „La noi se muncește mult, dar toți angajații sunt plătiți în mod corect”

La venerabila vârstă de 93 de ani, o italiancă, supranumită Regina carbonarei”, rămâne inima pulsantă a unui imperiu culinar ce străbate decenii de istorie, pasiune și dedicație.

Iris a început să lucreze la 13 ani și nu a părăsit niciodată lumea restaurantelor, conducând astăzi opt stabilimente, relatează Corriere della Sera.

Povestea ei început în anii 1920, când bunica sa, Fortunata, a deschis primul restaurant, Osteria Da Fortunata, și calea spre ceea ce avea să devină o veritabilă dinastie culinară

În ciuda vârstei, Iris își păstrează agilitatea și acuitatea mintală, gestionând cu mână de fier cele opt restaurante ale sale.

photo_2024-03-22_14-09-21
Iris, italianca de 93 de ani, care conduce opt restaurante. Sursa foto: Corriere della Sera

Familia este coloana vertebrală a imperiului său, cu 40 de membri ai familiei și peste 480 de angajați care contribuie la succesul continuu al afacerii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De la primul restaurant deschis de bunica sa, Iris a extins afacerea la opt restaurante, fiecare fiind un testament al pasiunii și dedicației sale.

Mică de statură, întotdeauna elegantă și cu o privire vie ca aceea a unei tinere, ceea ce impresionează este claritatea mintală lui Iris care, în ciuda vârstei, rămâne comandantul necontestat al afacerii.

Ea este cea care gestionează și dictează regulile tuturor restaurantelor: „De la acel prim restaurant deschis de bunica au venit altele trei în Roma și un al patrulea este în deschidere. Dar avem și două activități în Milano, una în Bologna și una, gândiți-vă, în Miami!”, a declarat italianca.

„Într-o zi – a povestit fiica ei Piera – mi-a spus că ar fi important să deschidem un restaurant în Miami. Eu nu eram foarte de acord, dar ea a insistat și ne-am dus în SUA.

A ales ea strada unde să deschidem. Și, ca întotdeauna, a avut dreptate. Turiștii care mănâncă la noi în Roma, după aceea revin chiar în Miami pentru a regusta acele arome pentru ei cu adevărat de neuitat!”

Sub îndrumarea lui Iris, „L’Osteria Da Fortunata” a devenit sanctuarul bucătăriei romane:

„Osteria Da Fortunata, pe care o conduc și care poartă numele bunicii mele, este templul mâncării tradiționale romane, îmbogățite de bunătatea unei paste făcute în casă.

Dar aici, la noi, carbonara rămâne punctul de atracție pentru stelele de la Hollywood, vip-uri, celebrități, politicieni și, evident, mulți turiști care ne caută datorită recomandărilor.

Ideea mea este că trebuie să faci puține lucruri, dar să le faci cel mai bine și întotdeauna în același mod.

Ceea ce îmi dă forța să continui este pasiunea mare care de 80 de ani îmi ghidează viața. Fără a uita, evident, familia care este pentru mine un punct de referință esențial”.

Pasta se face în văzul tuturor și decalitatea ingredientelor, precum și cortesia personalului sunt de neegalat.

Iris însăși este un exemplu de generozitate și empatie, oferind ajutor angajaților în dificultate, demonstrând că succesul ei nu se bazează doar pe calitatea mâncării, ci și pe crearea unei atmosfere de familie și suport.

„La noi se muncește mult, dar toți angajații sunt plătiți în mod corect”, a precizat Iris. Ceea ce, evident, creează un climat pozitiv:

„Mama – a mai afirmat fiica sa – este foarte generoasă și dacă un angajat este în dificultate, ea îl ajută imediat. Ba chiar ne spune întotdeauna că dacă este o persoană rea, trebuie să o ajutăm și mai mult.”

Povestea lui Iris este una despre tradiție și calitate, cu rețete care nu s-au schimbat de-a lungul anilor, transmitându-se de la o generație la alta, îmbogățind palatele a milioane de oameni.